REPORTAJ: Foştii protestatari din Kiev ar proceda la fel, la un an de la izbucnirea mişcării Euromaidan

Persoanele care au ieşit pe străzi, în urmă cu exact un an, în Piaţa Independenţei din Kiev, ar proceda la fel dacă manifestaţiile ar fi necesare din nou, comentează AFP.

Urmărește
275 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Foştii protestatari din Kiev ar proceda la fel, la un an de la izbucnirea mişcării Euromaidan

REPORTAJ: Foştii protestatari din Kiev ar proceda la fel, la un an de la izbucnirea mişcării Euromaidan (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Când un prieten i-a cerut, pe 21 noiembrie 2013, să meargă în Piaţa Independenţei din Kiev, Igor Romanenko nu a ezitat. În acea seară, realizatorul de filme era nemulţumit că regimul Viktor Ianukovici renunţa la acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

"Dacă cineva mi-ar fi spus că, peste patru luni, preşedintele Ianukovici va părăsi ţara, nu aş fi crezut", admite acum Igor Romanenko.

Revoluţia din Piaţa Independenţei (Maidan Nezalezhnosti) a fost urmată de tensiuni cu Rusia, care a anexat regiunea ucraineană Crimeea, şi de un conflict separatist soldat până acum cu cel puţin 4.100 de morţi.

"Bineînţeles că aş reveni la proteste dacă ar fi necesar", afirmă Igor Romanenko. "La fel cum este falsă afirmaţia că asasinarea lui François Ferdinand a declanşat Primul Război Mondial, a spune că manifestaţiile de la Kiev sunt cauza războiului din est nu este corect. A fost doar un pretext folosit de Rusia", crede el.

"Pe de o parte, am impresia că s-a scurs toată vitalitatea mişcării de protest. Pe de alta, viaţa continuă să fie foarte intensă, încât este greu de spus că a trecut deja un an", afirmă o altă fostă manifestantă, Liza Tatarinova, în vârstă de 34 de ani.

"Chiar dacă situaţia economică s-a deteriorat, mişcarea Euromaidan a schimbat Ucraina în sens bun", crede Tatarinova.

Noul preşedinte al Ucrainei, Petro Poroşenko, a stabilit că 21 noiembrie, momentul izbucnirii protestelor, se va numi "Ziua Demnităţii", iar vineri sunt programate ceremonii comemorative.

"21 noiembrie nu este o zi de sărbătoare pentru mine", afirmă Mustafa Naiem, un jurnalist de opoziţie din Ucraina. "Mişcarea Euromaidan nu s-a încheiat încă. Istoria continuă", consideră el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici