- Home
- Externe
- DOLO TOWN, (07.09.2014, 11:50)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ: Închisoarea sub cer deschis în care trăiesc bolnavii de Ebola din Africa de Vest - FOTO
Închişi în oraşul lor plasat în carantină de două săptămâni, cei 17.000 de locuitori din Dolo Town, în apropiere de aeroportul internaţional din Liberia, suportă din ce în ce mai greu izolarea în această "închisoare a Ebola" sub cer deschis.
Urmărește
2003 afișări
REPORTAJ: Închisoarea sub cer deschis în care trăiesc bolnavii de Ebola din Africa de Vest (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Străzile din Dolo Town, în apropiere de cea mai mare plantaţie de arbori de cauciuc din lume, exploatată de grupul american Firestone, sunt aproape goale, cu excepţia cozilor de aşteptare pentru distribuirea raţiilor de orez, sub blocada asigurată de militari înarmaţi.
Oraşul a fost plasat în carantină la 20 august, la fel ca West Point, un cartier din capitala Monrovia, situată la 75 de kilometri spre vest, în timp ce carantina se extinde în toată ţara, care numără jumătate dintre cei 2.000 de morţi ai epidemiei de Ebola în Africa de Vest.
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
-
Petrişor Peiu: Guvernul Ciolacu II începe cu austeritate
-
Diana Buzoianu, deputată USR: Nu am fugit de la guvernare, dar noi voiam nişte soluţii concrete
-
Revoluţia AI vine din China! DeepSeek V3 depăşeşte GPT-4 şi redefineşte limitele tehnologiei
În acelaşi timp, Sierra Leone, o altă ţară afectată de epidemie, a anunţat sâmbătă izolarea la domiciliu a întregii sale populaţii timp de trei zile, în perioada 19-21 septembrie, pentru a facilita detectarea bolnavilor ascunşi de rude.
Dar dacă la West Point, izolarea, ridicată după doar zece zile, a provocat revolte, la Dolo Town, populaţia acceptă acest lucru în linişte.
"Obişnuiesc să mă lupt pentru a aduce de mâncare familiei. Dar iată-mă cum stau ca un copilandru, privindu-mi soţia şi copiii toată ziua", afirmă Jallah Freeman, un tâmplar în vârstă de 56 de ani, aşezat în faţa casei.
"M-am săturat de această izolare. Implorăm Guvernul să o ridice", adaugă el.
Majoritatea locuitorilor sunt angajaţi de Firestone, grup a cărui plantaţie acoperă o suprafaţă de 500 de kilometri pătraţi.
"Nu putem merge să lucrăm atât timp cât este menţinută izolarea. Este regretabil, dar ce putem face? Suntem la închisoare", suspină Mohamed Fofana, care lucrează pentru Firestone.
Compania, care a înfiinţat o secţie de izolare pentru Ebola într-un spital, a reuşit să se apere de epidemie atunci când soţia unui angajat s-a contaminat în aprilie. Dar producţia a scăzut de la instituirea carantinei.
În piaţă, mutată la periferia oraşului, femeile stau pe marginea drumului şi vând piper, ulei, peşte, sare şi fructe.
Clienţii trec trist de la o tarabă la alta, în căutare de alimente în cantităţi din ce în ce mai mici.
"Avem dreptul să mergem doar la punctul de control, unde familiile noastre din exterior pot veni să ne aducă hrană şi produsele de care avem nevoie", explică un comerciant, Kebeh Morris.
"Vedem camioanele cum transportă hrană, dar nimeni nu primeşte nimic pentru moment. Încă nu avem bonuri, prin urmare nu ştim dacă vom avea o raţie alimentară. Va trebui să contăm pe rudele noastre pentru a ne aduce ceva de mâncare", continuă el.
La începutul lui august, înainte de instituirea carantinei, 30 de persoane au murit de Ebola la Dolo Town, din cauza a trei decese pe zi în medie.
În 90 la sută din cazuri a fost vorba despre credincioşii afiliaţi unei biserici din sudul oraşului, un fief al etniei bassa, contaminaţi după înhumarea unui membru al congregaţiei lor.
În prezent, militarii care au blocat intrarea în oraş şi patrulează în împrejurimi, supraveghează şi funeraliile pentru a se asigura de repectarea regulilor profilactice.
Totuşi, mulţi locuitori rămân sceptici cu privire la prezenţa Ebola în rândul lor.
"Sunt două săptămâni de când Guvernul a decretat carantină şi până acum nu au luat niciun bolnav de aici. Nu am văzut încă niciun caz", asigură Reginald Logan.
Nathaniel Kangar, un locuitor din Monrovia, venit în vizită la părinţii săi şi rămas blocat acolo.
"Sunt obligat să rămân până la ridicarea carantinei", afirmă el. "Respect deciziile Guvernului. Eu sunt de acord că virusul există, dar nu şi cu modul de a acţiona la Dolo Town".
"Când vin să caute pe cineva care prezintă simptome precum vărsături şi sughiţuri, nu se mai întorc să ne spună rezultatul testului", subliniază el.
Într-un cimitir din zona locuită de bassa, îndoiala nu îşi are locul.
"Nu pot transporta victimele (epidemiei de) Ebola şi să le îngroape aşa", se indignează Samuel Paygar, în vârstă de 61 de ani, la vederea unui vehicul guvernamental care aduce două cadavre înfăşurate în saci, la câţiva metri de un teren de joacă pentru copii.
"Ne pun în pericol. Data viitoare îi vom opri", ameninţă el.
Citeşte şi:
OMS: Epidemia de Ebola ia amploare, însă experţii nu se aşteaptă la soluţii mai devreme de şase luni
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Netanyahu avertizează că atacurile aeriene asupra Yemenului vor continua, după ce șeful OMS a fost prins într-un atac mortal
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe