REPORTAJ: Locuitorii unui cartier din Caracas, mândri că vor fi vecinii corpului îmbălsămat al lui Chavez

Locuitorii cartierului sărac 23 de Enero, situat în vestul Caracasului, unde se află o fostă cazarmă ce va găzdui trupul neînsufleţit îmbălsămat al preşedintelui Hugo Chavez, îşi proclamă la unison "mândria" de a locui în curând alături de "Comandantul" lor.

Urmărește
265 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Locuitorii unui cartier din Caracas, mândri că vor fi vecinii corpului îmbălsămat al lui Chavez

REPORTAJ: Locuitorii unui cartier din Caracas, mândri că vor fi vecinii corpului îmbălsămat al lui Chavez (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sunt mândră (...) Este o onoare foarte mare pentru cartierul nostru", mărturiseşte Iraima Diaz, în vârstă de 39 de ani, care locuieşte "acolo, în micuţa casă verde", precizează ea, arătând o construcţie modestă situată în faţa cazarmei transformate în muzeu, de unde Hugo Chavez a lansat, la 4 februarie 1992, o lovitură de stat eşuată, dar care l-a propulsat în faţa scenei politice venezuelene.

În "Piaţa 4 februarie", adiacentă cazarmei, unde accesul este verificat de către militari ce le interzic jurnaliştilor prezenţi să fotografieze, cu toţii împărtăşesc acelaşi sentiment.

Ridicată în vârful unui deal pe care sunt înşirate locuinţe modeste din cărămizi multicolore, construcţia cu turnuri crenelate este depăşită de un gigantic "4F", amintind data la care locotenent-colonelul paraşutist Hugo Chavez a încercat lovitura de stat împotriva preşedintelui Carlos Andres Perez.

În acea perioadă, fosta cazarmă devenise deja Muzeul Militar de Istorie, "dar Chavez l-a ales pentru a stabili cartierul general al loviturii de stat datorită apropierii de palatul prezidenţial Miraflores", explică istoricul Agustin Blanco Muñoz.

După sosirea la putere a "Comandantului", în urma alegerilor din 1998, cartierul a devenit un simbol al chavismului şi beneficiază în prezent de numeroase servicii sociale oferite de Guvern şi anume un centru de sănătate, un magazin alimentar de stat, un muzeu. Pe pereţi se află afişe cu preşedintele defunct şi fresce reprezentându-i pe Ernesto "Che" Guevara sau Simon Bolivar.

Cu bască roşie pe cap - semn distinctiv al membrilor Partidului Socialist din care face parte -, cu banderolă în culorile Venezuelei pe braţul stâng ca semn de doliu, Iraima Diaz speră că expunerea trupului neînsufleţit în cazarma transformată în Muzeul Revoluţiei va dura "puţin timp". Asemeni multor susţinători, ar prefera să-l vadă la "Panteonul Naţional", alături de eliberatorul Simon Bolivar.

Aşezată alături de ea pe o bancă de beton, în această piaţă îngrijită şi echipată cu loc de joacă pentru copii, Carmen Rosa Daz, o luptătoare în vârstă de 51 de ani, purtând pe cap o bască străpunsă de o stea (roşie), povesteşte că a remarcat că se va întâmpla ceva înainte de anunţul de joi privind îmbălsămarea şi expunerea trupului neînsufleţit la cazarmă.

"S-a văzut multă acţiune, camioane, maşini, muncitori, materiale de construcţii. Se credea că se va construi un monument", explică ea surprinsă şi "mândră".

La câţiva metri, în spatele unei tejghele de magazin, pe o străduţă (roşie), construită de asemenea de Guvern, Reina Viña Torres, în vârstă de 27 de ani, felicită decizia. În plus, speră că afluenţa "va fi bună pentru vânzări".

Mama sa, Isabel Torres, pretinde că niciodată nu va vinde insigne, tricouri, băşti, fotografii, steaguri, păpuşi, CD-uri şi alte gadgeturi cu efigia "Comandantului" ce invadează trotuarele la fiecare reunire chavistă.

"Memoria sa este mult mai importantă decât restul", afirmă ea cu îndrăzneală.

Cu toate că locuitorii se aşteaptă ca viaţa cartierului să fie bulversată odată cu sosirea oaspetelui de marcă, Iraima dă asigurări "că se va adapta" şi speră că respectul pentru odihna eternă a liderului îmbălsămat va determina tinerii să "facă mai puţin zgomot".

Între timp, la câţiva metri de cazarmă, un difuzor instalat la stradă transmite la volum maxim cântece patriotice şi revoluţionare dedicate gloriei "eliberatorului din secolul XXI".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici