Reporteri fără frontiere: Ostilitatea faţă de jurnalişti, încurajată de politicieni, ameninţă democraţia. Ţările care conduc ofensiva

Reporteri fără Frontiere (RSF) avertizează că intensificarea încercărilor de controlare a mass-mediei şi "climatul de ură şi animozitate" faţă de jurnalişti, încurajat de lideri politici, precum preşedintele american Donald Trump, reprezintă "ameninţări la adresa democraţiei".

Urmărește
704 afișări
Imaginea articolului Reporteri fără frontiere: Ostilitatea faţă de jurnalişti, încurajată de politicieni, ameninţă democraţia. Ţările care conduc ofensiva

Reporteri fără frontiere: Ostilitatea faţă de jurnalişti, încurajată de politicieni, ameninţă democraţia. Ţările care conduc ofensiva

Ostilitatea faţă de presă, alimentată de politicieni, nu mai este limitată doar la ţări cu regimuri autoritare, ci se resimte tot mai mult şi în cazul liderilor aleşi democratic, care nu mai percep presa drept un pilon al democraţiei, ci ca pe un adversar ce trebuie combătut, este una din concluziile ediţiei din 2018 a Indexului Global al Libertăţii Presei, realizat de organizaţia neguvernamentală Reporteri fără Frontiere (RSF).

Organizaţia afirmă că SUA, China şi Rusia conduc ofensiva împotriva libertăţii presei, citând exemplul preşedintelui Trump care în mod regulat lansează atacuri personale la adresa jurnaliştilor, inclusiv catalogându-i drept "inamici ai poporului", termen folosit în trecut de liderul sovietic Iosif V. Stalin.

Statele Unite, care au căzut două locuri în clasamentul pe 2018 comparativ cu anul precedent, ocupă locul 45, imediat după România.

Raportul, dat publicităţii miercuri, relevă o creştere a violenţei verbale la adresa presei din partea liderilor politici din Europa, menţionând Cehia, Slovacia şi Malta drept ţările europene unde s-au înregistrat cele mai mari regrese privind libertatea presei, fiind consemnate şi asasinări ale unor jurnalişti care anchetau legături ilicite între politicieni şi mediul de afaceri.

Organizaţia menţionează asasinarea jurnalistului slovac Jan Kuciak şi a jurnalistei din Malta, Daphne Caruana Galizia, ambii ucişi din cauza investigaţiilor pe care le făceau.

"China lui Xi Jinping se apropie tot mai mult de o versiune contemporană a totalitarismului", susţine RSF, acuzând Beijingul (locul 176) că încearcă să exporte modelul opresiv de control al mass-mediei în regiunea Asia-Pacific.

În ceea ce priveşte Moscova (locul 148), organizaţia afirmă că Rusia lui Vladimir Putin "a înăbuşit vocile independente în plan intern ... şi a extins reţeaua de propagandă prin intermediul unor instituţii mass-media precum RT (Rusia Today) şi Sputnik".

Ca şi anul trecut, Norvegia este pe locul întâi în clasament din 180 de ţări, iar Coreea de Nord pe ultima poziţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici