Reprezentanţii la ONU, emoţionaţi până la lacrimi de o înregistrare video cu un atac chimic în Siria - VIDEO

Membrii Consiliului de Securitate al ONU au plâns, joi, când medicii sirieni au difuzat o înregistrare video cu încercările eşuate de resuscitare a trei copii victime ale unui atac cu clor în martie, reînnoind apelurile de tragere la răspundere a celor vinovaţi, relatează Reuters, în pagina online.

Urmărește
525 afișări
Imaginea articolului Reprezentanţii la ONU, emoţionaţi până la lacrimi de o înregistrare video cu un atac chimic în Siria - VIDEO

Reprezentanţii la ONU, emoţionaţi până la lacrimi de o înregistrare video cu un atac chimic în Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Copiii, cu vârste de unu, doi şi trei ani, părinţii şi bunica lor au fost ucişi într-un atac la 16 martie în localitatea Sarmin din provincia nord-vestică Idlib, a declarat doctorul Mohamed Tennari, directorul spitalului în care a fost dusă familia.

Guvernul şi forţele de opoziţie din Siria au negat folosirea bombelor cu clor, despre care Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice susţine că au fost lansate din elicoptere. Forţele aeriene siriene sunt singura parte din conflict care dispune de elicoptere.

Tennari, doctorul Zaher Sahloul, preşedintele Societăţii medicale siriano-americane, şi Qusai Zakarya, un supravieţuitor al atacului cu gaz sarin din Ghouta, în apropiere de Damasc, în august 2013, au luat cuvântul în cadrul reuniunii informale organizate de Statele Unite.

Ambasadorul american la ONU, Samantha Power, a declarat că a fost "o întâlnire extrem de neobişnuită şi foarte emoţionantă". "Dacă au fost ochi neînlăcrimaţi în sală, eu nu i-am văzut", a spus ea. Alţi câţiva participanţi au declarat că multe persoane au plâns.

"Cei responsabili de atacuri trebuie traşi la răspundere", le-a spus Power reporterilor.

"Dacă nu acţionăm, alţii vor crede că pot face astfel de lucruri fără să fie pedepsiţi şi ar fi un rezultat deplorabil", a declarat ambasadorul Noii Zeelande la ONU, Jim McLay.

Consiliul de Securitate a eşuat anul trecut în a deferi războiul civil din Siria, care a intrat în cel de-al cincilea an, Curţii Penale Internaţionale pentru posibila urmărire a crimelor de război şi crimelor împotriva umanităţii. Rusia, susţinută de China, a votat împotriva acestei propuneri.

Atacul de la Sarmin a avut loc la zece zile după ce cei 15 membri ai Consiliului de Securitate au condamnat folosirea armelor cu clor în Siria şi au ameninţat să ia atitudine dacă acestea vor mai fi folosite.

Clorul nu este o substanţă interzisă, dar folosirea lui ca armă este interzisă de Convenţia privind armele chimice din 1997, la care Siria a aderat în 2013.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici