Reprezentantul UE le-a transmis partidelor liberale din R.Moldova patru recomandări privind coaliţia

Constituirea instituţiilor puterii, un caracter profesionist al Guvernului, anchetarea evenimentelor de la 7 aprilie şi soluţionarea problemei transnistrene sunt aşteptările Uniunii Europene din partea R.Moldova, a declarat reprezentantul special al UE la Chişinău, citat de Europa Liberă.

Urmărește
13 afișări
Imaginea articolului Reprezentantul UE le-a transmis partidelor liberale din R.Moldova patru recomandări privind coaliţia

Reprezentantul special al UE la Chişinău, Kalman Mizsei (Montaj foto)

Reprezentantul special al UE la Chişinău, Kalman Mizsei, spune că oficialii europeni aşteaptă formarea noii conduceri a Republicii Moldova pentru a putea începe negocierile asupra unui nou acord moldo-european de consolidare a relaţiilor. În cadrul întâlnirilor avute cu liderii partidelor liberale care fac parte din noul Parlament moldovean el a transmis patru recomandări europene pentru viitoarea coaliţie de guvernare.

"Am spus că statele membre ale Uniunii Europene, Uniunea Europeană ca organizaţie şi înaltul nostru reprezentant aşteaptă în primul rând din partea R.Moldova să formeze neîntârziat instituţiile puterii - să fie ales preşedintele, Guvernul şi, desigur, să se constituie Parlamentul. Este foarte important, pentru că aveţi o criză economică foarte serioasă şi este nevoie de promovarea unei politici economice foarte puternice, a unor reforme hotărâte, inclusiv a unor măsuri macro-economice şi reforme structurale", a afirmat oficialul european.

În al doilea rând, a apreciat el, este foarte important ca Guvernul ce va fi creat în urma negocierilor dintre partidele parlamentare "să aibă trăsături profesionale puternice, pronunţate atât în plan economic, cât şi în ceea ce ţine de nevoia continuării reformelor democratice, care a ieşit în evidenţă din evenimentele ultimelor luni".

O altă aşteptare din partea UE este legată de crearea unei comisii care să cerceteze evenimentele din 7 aprilie şi cele ce au urmat, din punctul de vedere al încălcării drepturilor omului, dar şi al încrederii cetăţenilor în alegeri.

Nu în ultimul rând, Kalman Mizsei a evocat nevoia reglementării problemei transnistrene, "care are, de asemenea, nevoie de un efort energic din partea noului Guvern".

Reprezentantul UE a adăugat că "ar fi fost foarte important ca aceste patru aspecte să fie avute în vedere la formarea Guvernului". "În crearea unei coaliţii, există întotdeauna o provocare: chestiunile politice le-ar putea pune în umbră pe cele de ordin profesional, ceea ce nu este de dorit, pentru că, desigur, partidele politice au interesele lor, însă, atunci când se formează Guvernul, trebuie avut în vedere în primul rând interesul ţării".

În ceea ce priveşte momentul începerii negocierilor asupra noului acord de colaborare între UE şi Republica Moldova şi condiţiile care trebuie îndeplinite pentru ca acest lucru să se întâmple, Kalman Mizsei a reiterat că, în primul rând, este nevoie de crearea noilor instituţii ale statului.

Apoi, "după cum se arată în declaraţia Uniunii Europene făcută acum o lună, aăteptăm ca discriminarea existentă faţă de cetăţenii unuia dintre statele membre ale Uniunii - regimul de vize pentru cetăţenii români - să fie eliminat şi atunci eu cred că vom putea începe negocierile imediat", a adăugat oficialul european.

El a afirmat că Bruxelles-ul îşi menţine intenţia de a sprijini financiar Republica Moldova în condiţiile crizei economice şi că ajutoarele ar putea veni imediat după încheierea noului acord de colaborare cu Fondul Monetar Internaţional, a cărui misiune va reveni la Chişinău imediat după formarea Guvernului pentru a continua negocierile. "Ce este mai important este ca noul Guvern să aibă un program economic foarte puternic, progresist şi reformist", a conchis Kalman Mizsei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici