- Home
- Externe
- CHIŞINĂU, (30.08.2017, 09:55)
- Andrei Ionascu
Republica Moldova a reiterat intenţia de a cere la ONU retragerea forţelor militare străine din ţară/ Liderul regimului separatist de la Tiraspol avertizează Chişinăul să nu-i încerce "curajul"
Vicepremierul şi ministrul de Externe moldovean Andrei Galbur a reconfirmat, marţi, intenţia Chişinăului de a promova includerea pe agenda Adunării Generale a ONU a unui subiect intitulat "Retragerea completă a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova", relatează moldpres.md.
Urmărește
1530 afișări
Republica Moldova a reiterat intenţia de a cere la ONU retragerea forţelor militare străine din ţară/ Ambasadorul Rusiei la ONU consideră ca este vorba despre "o acţiune neprietenoasă"
Andrei Galbur s-a întâlnit la Chişinău cu ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin, pentru a discuta despre situaţia actuală şi perspectivele dialogului politic bilateral.
În contextul abordării subiectului prezenţei militare ruse pe teritoriul Republicii Moldova, ministrul Galbur a reconfirmat intenţia de a promova includerea pe agenda sesiunii a 72-a a Adunării Generale a ONU a unui subiect suplimentar intitulat "Retragerea completă a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova".
Andrei Galbur a subliniat faptul că această iniţiativă nu vizează retragerea militarilor ruşi care fac parte din forţa trilaterală de menţinere a păcii ce operează în zona de securitate din regiunea Transnistria.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
În cadrul întrevederii diplomatice au fost abordate şi unele aspecte legate de promovarea procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană.
La 21 iulie, Parlamentul Republicii Moldova a votat declaraţia înaintată de deputaţii din Partidul Democrat în privinţa retragerea trupelor ruse din Transnistria, despre care se consideră că se află ilegal pe teritoriul statului moldovean. Preşedintele Igor Dodon se opune acestui demers.
Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, consideră ca este vorba despre "o acţiune neprietenoasă" care reflecta diviziunile existente între preşedinte şi restul puterii executive de la Chişinău, iar ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguţa, a fost convocat pentru a oferi explicaţii.
Liderul regimului prorus din Transnistria, Vadim Krasnoselski, a avertizat, miercuri, autorităţile moldoveneşti să nu pună la încercare "curajul" republicii autoproclamate, făcând aluzie la izbucnirea unui război pe Nistru, relatează site-ul deschide.md.
Recent, reprezentantul permanent al Republicii Moldova la Organizaţia Naţiunilor Unite, Victor Moraru, a solicitat ONU să includă subiectul retragerii trupelor militare ruse din Transnistria pe agenda următoarei sesiuni a Adunării Generale.
"Eu recomand tuturor să nu ne încerce «curajul». Vă spun aceasta din postura mea de preşedinte, de comandant suprem şi de general. Nu vă veţi alege cu nimic bun din aceasta. Dimpotrivă, trebuie să căutăm un numitor comun pentru a soluţiona problemele economice, culturale şi cele umanitare. Nu trebuie să ne gândim la război. La război nu există învingători. Există o frază excelentă: «Cel ce se pregăteşte de război, nu trebuie să se aştepte la victorie, dar la înfrângerea, pe care n-o poţi evita»", a declarat Krasnoselski.
Liderul de la Tiraspol a reiterat că Transnistria este un "stat iubitor de pace", dar cu o doctrină militară de apărare, făcând referire la eventuala apariţie a armatei Republicii Moldova în imediata apropiere a zonelor în care sunt detaşate trupele transnistrene.
"Părerea mea este că Republicii Moldova încă nu i-a trecut dorinţa de a soluţiona problema pe cale de război. Reamintesc: Curtea Constituţională a Republicii Moldova a calificat Rusia drept stat ocupant, iar Transnistria – regiune ocupată. Pacificatorii au demonstrat punându-şi viaţa în pericol că sunt eficienţi. Timp de 25 de ani nu a murit niciun pacificator, nu s-a produs niciun conflict serios. Acum, concluzionăm că pacificatorii ruşi ameninţă cu pacea Republica Moldova", a mai spus Krasnoselski.
Vadim Krasnoselski consideră că, în cazul în care discuţiile în formatul 5+2 (Republica Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia, Ucraina şi observatori din partea SUA şi UE) privind Transnistria nu vor progresa, Tiraspolul va avea dreptul să se adreseze către ONU prin intermediul Rusiei.
"În contextul în care noi observăm o stagnare a negocierilor în formatul 5+2, de ce nu am putea aduce procesul de negocieri pe o platformă nouă, la un nivel nou - ONU, unde va fi auzită vocea noastră şi unde va fi rezolvată problema noastră. Vom veni cu această propunere către Rusia. Timpul va arăta cum Rusia va aborda propunerile noastre. Rusia este garant în procesul de negocieri şi are dreptul de a veni cu asemenea propuneri la ONU", a precizat Krasnoselski.
Citeşte şi: FOTO | Autobuze blocate pe carosabil, străzi transformate în râuri, oameni doborâţi de şuvoaie. Ploile torenţiale din Istanbul au făcut RAVAGII
Citeşte şi: Theresa May face un apel la China: Presiunea chineză este cel mai bun mod de a ţine în frâu Coreea de Nord
Citeşte şi: Bilanţul victimelor în urma uraganului Harvey a ajuns la cel puţin 30 de decese/ Imaginile dezastrului - FOTO
Citeşte şi: O gară din Londra, evacuată în urma unei deflagraţii minore, aparent cauzată de o ţigaretă electronică
Citeşte şi: Militari ai coaliţiei conduse de SUA, implicaţi în confruntări cu rebeli sirieni susţinuţi de Turcia
Citeşte şi: FOTO, VIDEO | Donald Trump a ajuns în statul Texas, devastat de Uraganul Harvey/ Bilanţul a ajuns la 14 morţi, iar aproximativ 30.000 de persoane sunt sinistrate
Citeşte şi: Ministrul de Externe al Mexicului, în vizită în SUA în contextul tensiunilor privind Acordul NAFTA
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe