Republica Moldova, aleasă în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

Republica Moldova a fost aleasă în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, alături de alte 13 ţări, între care şi Libia, acuzată de organizaţiile neguvernamentale că nu îndeplineşte criteriile pentru a face parte din acest Consiliu.

Urmărește
57 afișări
Imaginea articolului Republica Moldova, aleasă în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

Republica Moldova, aleasă în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mandatului Libiei în Consiliul ONU, contestat

Un grup de 37 de organizaţii de apărare a drepturilor omului a adresat, joi dimineaţa, celor 192 de state membre ale ONU, un apel în ultimul moment, să nu ofere Libiei un mandat în Consiliu, principalul organism al ONU pentru drepturile omului, cu sediul la Geneva.

Acest apel a rămas fără rezultat, iar Jamihiria libiană a colonelului Mouammar Kadhafi a obţinut 155 de voturi în cadrul Adunării Generale a ONU, cu mult mai mult decât majoritatea absolută (97 de voturi), necesară pentru a fi aleasă, într-un vot secret.

Libia şi alte 13 ţări au candidat, fără nicio concurenţă, pentru 14 mandate în cadrul Consiliului.

ONG-urile au criticat faptul că în acest an, pentru prima dată, fiecare grup regional al ONU a prezentat un număr de candidaţi egal cu cel de mandate, asigurând astfel alegerea lor fără nicio contestaţie.

"Alegerile fără nicio competiţie nu au niciun sens", au afirmat acestea, denunţând cooptarea în grupurile regionale a mai multor ţări, cărora le contestă bilanţul în domeniul drepturilor omului, între care Angola, Libia, Malaysia, Uganda şi Thailanda.

Însă, în apelul lor de joi, organizaţiile şi-au concentrat apelul asupra Libiei.

Regimul lui Kadhafi este "una dintre cele mai brutale şi cele mai vechi tiranii", care face din Libia "una dintre societăţiile cele mai represive din lume", unde "libertatea de exprimare, partidele politice şi libertatea presei sunt interzise", au avertizat acestea.

"Locul colonelului Kadhafi este la închisoare, nu în cadrul celui mai important organism ONU pentru drepturile omului", au adăugat ele.

ONG-urile au citat, de asemenea, "pagubele durabile" cauzate prin alegerea, în 2003, a Libiei la preşedinţia Comisiei ONU a Drepturilor Omului, organismul care a precedat Consiliul, exprimându-şi teama că "istoria se repetă".

Consiliul a fost creat în 2006, în cadrul unei reforme ONU, cu scopul de a înlocui Comisia, discreditată din cauză că în componenţa ei au intrat ţări cu un bilanţ nefavorabil în materie de drepturile omului.

Or, Consiliul este acuzat în mod frecvent că nu acţionează asupra dosarelor unor ţări cunoscute în privinţa încălcării drepturilor omului, ca Sudan, consacrându-şi cea mai mare parte a timpului criticării Israelului, un reproş care a fost deja adresat Comisiei.

Componenţa Consiliului

Consiliul este alcătuit din 47 de ţări membre, alese pe o perioadă de trei ani. Componenţa acestuia se înnoieşte anual cu o treime.

În grupul ţărilor din Africa, în afară de Libia, celelalte trei mandate au fost obţinute de Angola (170 de voturi) , Mauritania (167) şi Uganda (164).

În grupul din Asia, retragerea în aprilie a candidaturii Iranului, salutată de organizaţiile pentru drepturile omului, a permis Malaysiei, Qatarului şi Thailandei să fie alese pentru cele patru mandate.

În America Latină, Ecuadorul şi Guatemala au fost alese pentru cele două mandate disponibile, dar şi Spania şi Elveţia în Europa de Vest şi Republica Moldova şi Polonia, în Europa de Est.

Rezultatele au fost anunţate de către preşedintele Adunării Generale, libianul Ali Triki.

"Ştim că este un organism care nu şi-a împlinit potenţialul pe deplin şi care rămâne imperfect", a declarat ambasadorul Statelor Unite, Susan Rice, a cărei ţară a intrat în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului anul trecut.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici