- Home
- Externe
- CHIŞINĂU, (08.06.2019, 11:53)
- Bianca Pavaluca
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Republica MOLDOVA: Curtea Constituţională a declarat neconstituţional decretul de numire a Maiei Sandu în funcţia de premier/ Guvernul a depus jurământul cu câteva minute înainte de decizie/ Proteste la Chişinău VIDEO
Curtea Constituţională a Republicii Moldova a declarat neconstituţional decretul preşedintelui privind numirea Maiei Sandu în funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova, precum şi procedura de numire a Guvernului.
Urmărește
10449 afișări
Maia Sandu, noul premier al Republicii Moldova: Preşedintele Igor Dodon a semnat decretul de numire în funcţie
UPDATE: Proteste la Chişinău, după în faţa instituţiilor guvernamentale au fiost instalate corturi
Mai multe persoane s-au adunat în faţa Procuraturii Generale şi a Ministerului Afacerilor Interne din Chişinău, în faţa ambelor instituţii amplasate pe bulevardul Ştefan cel Mare din centrul capitalei fiind instalate corturi, potrivit pubicaţiei Ziarul de Gardă.
Abordat de reporterul ZdG, unul dintre tineri a declarat că scopul prezenţei sale în faţa Procuraturii Generale ar fi să apere instituţiile statului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
„Am venit să apărăm instituţiile statului, noi încercăm să aparăm atât statul, cât şi republica, neamul, familiile noastre. Pentru asta stăm aici. Eu nu reprezint nici un partid. Pe mine mă interesează ţara şi familia mea şi eu nu vreau ca Dodon şi Rusia să hotărască istoria neamului meu”, a declarat tânărul.
„Noi am venit să protestăm împotriva blocului ACUM, împotriva PSRM-ului, trădătorii ţării. Cine vrea să vândă ţara asta? Dodon!”, a declarat presei un alt tânăr, care susţine că vor fi instalate corturi şi în faţa Curţii Constituţionale.
Tinerii neagă că ar exista un organizator.
Sâmbătă, vicepreşedintele PD, Andrian Candu a declarat că Partidul Democrat „îşi rezervă dreptul de a organiza proteste”, în contextul faptului că Igor Dodon refuză să dizolve Parlamentul, ceea ce, potrivit PD, este ilegal.
Mai mulţi oameni au anunţat că sunt obligaţi de primari să se prezinte duminică la protest.
Amintim că sâmbătă a fost reluată şedinţa Parlamentului din 21 martie curent. Astfel a fost votată conducerea Parlamentului şi a unui nou Guvern. În funcţia de preşedintă a Parlamentului a fost votată Zinaida Greceanîi, iar şefă a Guvernului a fost desemnată Maia Sandu.
Curtea Constituţională a emis mai multe hotărâri prin care a anunţat că toate legile şi hotărârile adoptate astăzi se declară neconstituţionale.
Curtea Constituţională a declarat neconstituţională Hotărârea adoptată de deputaţii Parlamentului pentru alegerea Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Legislativului.
În această seară, Curtea Constituţională a declarat neconstituţional şi decretul de numire în funcţia de prim-ministru a Maiei Sandu şi a noului Guvern.
UPDATE: CCM declară neconstituţională numirea Maiei Sandu în funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova
Curtea Constituţională s-a reunit sâmbătă seara pentru a examina sesizarea privind „controlul constituţionalităţii Decretelor Preşedintelui Republicii Moldova privind desemnarea candidatului la funcţia de Prim-ministru al Republicii Moldova şi privind numirea Guvernului Republicii Moldova”.
Curtea Constituţională a emis următoarea hotărâre: „Se declară neconstituţional decretul preşedintelui Republicii Moldova privind desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru. [...] Se declară neconstituţional decretul preşedintelui privind numirea Guvernului Republicii Moldova. Prezenta hotărâre este difinitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”.
UPDATE: Vladimir Plahotniuc acuză Blocul ACUM şi PSRM de tentativă de uzurpare a puterii în stat
Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat din Republica Moldova, a declarat că deciziile luate sâmbătă în Parlament reprezintă o încălcare a Constituţiei şi a acuzat Blocul ACUM şi PSRM de tentativă de uzurpare a puterii în stat, relatează Ziarul de Gardă.
În cadrul unei conferinţe de presă, Vladimir Plahotniuc a transmis că partidul său nu consideră legitime deciziile luate sâmbătă în Parlament şi a anunţat că „va insista pentru alegeri prezidenţiale şi parlamentare anticipate”.
Liderul Partidului Democrat a transmis că au existat negocieri pentru crearea unei majorităţi parlamentare între PDM şi PSRM, dar acestea au eşuat.
„Confirm negocierile pe care le-am avut cu Igor Dodon. Timp de trei luni am avut multe discuţii. Am încercat o formulă de parteneriat tehnic pentru că înţelegeam că nu putem face o coaliţie politică, având în vedere divergenţele mari, ideologice, şi de alt gen. Am reuşit să găsim un consens, însă discuţiile intrau în impas pentru că apăreau cerinţe noi, în special pe zona geopolitică, pe care PDM nu le putea accepta”, a menţionat Plahotniuc.
„Am înţeles în ultimele zile că Dodon şi PSRM fac acel joc al negocierii cu ACUM ca să ne forţeze pe noi să acceptăm anumite condiţii, cea mai importantă fiind federalizarea ţării. Pot proba suplimentar acest lucru. A căzut în ultimul moment când nu am acceptat să semnez documentul de federalizare”, a mai spus Plahotniuc.
„Coaliţia PD-PSRM era aproape făcută, dar a căzut în ultimul moment, când am refuzat să semnez documentul legat de federalizare”, a adăugat Plahotniuc.
Liderul PD a declarat că semnarea acestui document ar fi însemnat să îşi trădeze ţara, colegii de partid, şi să devină un complice la planul odios al lui Igor Dodon pentru Republica Moldova.
Vladimir Plahotniuc a transmis că Igor Dodon şi PSRM au încălcat deliberat Constituţia şi nu au legitimitatea sa mai participe la formarea unei majorităti Constituţionale şi a Guvernului, deoarece „există dovezi că partidul a fost finanţat din exteriorul ţării”.
Partidul Democrat urmează să ia măsuri legale şi democratice pentru ca „planul ilegal de preluare al instituţiilor”, efectuat de Igor Dodon, să nu aibă loc, a transmis Plahotniuc.
„Începând de azi, consider că noi, cetăţenii Republicii Moldova, nu mai avem un preşedinte legitim al statului. Poporul e în drept să îşi aleagă un nou preşedinte, care să nu fie compromis, care să nu fie vulnerabil la alte interese decât interesele ţării”, a concluzionat Plahotniuc, reiterând faptul că va insisa pentru alegeri prezidenţiale şi parlamentare anticipate.
UPDATE: Procedura de învestire a Guvernului Republica Moldova a fost finalizată / Dodon: Azi e o zi istorică
Deputaţii din Parlament au votat unanim sâmbătă numirea liderului PAS, Maia Sandu, în funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova, precum şi lista noii componenţe a Guvernului, relatează Unimedia.
Miniştrii din Guvernul condus de Maia Sandu au depus jurământul în faţa preşedintelui Igor Dodon şi a preşedintei Parlamentului, Zinaida Greceanîi.
„Astăzi este o zi istorică. Va rămâne în istoria modernă a R. Moldova ceea ce am făcut cu toţii. Mă mândresc că în legislatura acestui Parlament avem aşa bravi deputaţi. Ceea ce s-a întâmplat astăzi, demonstrează că putem găsi limbă comună. De dvs depinde, de capacitatea Maiei Sandu depinde cât de funcţional va fi acest Guvern. Haideţi să fim mai înţelepţi! Să mergem la compromis, să dăm dovadă de curaj, pentru copii noştri, pentru nepoţi!”, a declarat preşedintele Igor Dodon.
„Noi vom reuşi să facem diferenţa. (…) Haideţi să asigurăm o tranziţie paşnică a puterii!”, a declarat Maia Sandu după ce a rostit jurământul.
UPDATE: Tomac, despre decizia lui Dodon de a o numi pe Maia Sandu: E frica de Plahotniuc
Eugen Tomac preşedinte PMP, scrie pe Facebook că decizia preşdintelui moldovean de a o numi pe Maia Sandu premier îşi găseşte explicaţiile în teama faţă de preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc.
"Chişinău fierbe scena politică. Preşedintele Dodon, ajuns la putere cu un discurs profund antieuropean, a propus-o astăzi pentru funcţia de premier pe Maia Sandu, lider politic proeuropean. Ce l-a determinat pe Dodon să facă acest pas? Simplu: frica de Plahotniuc.
Urmează vremuri interesante peste Prut, pe care merită sa le urmărim", scrie Eugen Tomac, pe Facebook.
Preşedintele Igor Dodon a semnat sâmbătă decretul de numire a liderului formaţiunii PAS, Maia Sandu, în funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova, relatează site-ul Unimedia.md.
UPDATE: Maia Sandu, votată de Parlamentul Republicii Moldova în funcţia de premier
Deputaţii din Parlament au votat unanim sâmbătă numirea liderului PAS, Maia Sandu, în funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova, precum şi lista noii componenţe a Guvernului, relatează Unimedia.
De asemenea, a început procedura de învestire în funcţie a noilor membri ai Guvernului, în sala de şedinte a Parlamentului.
„Astăzi am obţinut o victorie asupra fricii. Astăzi deputaţii s-au unit în ciuda tuturor diferenţelor, pentru a pune capăt unui regim odios. Astăzi începe procesul de curăţare a Republicii Moldova”, a declarat Maia Sandu, după ce a preluat funcţia de prim-ministru, conform publicaţiei Ziarul de Gardă.
De asemenea, Maia Sandu a menţionat că priorităţile pe durata mandatului său vor fi eliberarea statului din captivitate, scoaterea ţării din izolare internaţională şi creşterea calităţii vieţii.
„Oamenii au încetat să mai creadă în instituţii şi în legi şi au ales să plece. Avem o ţară golită de cei mai activi cetăţeni. Dezbinarea a luat locul unităţii. Nu suntem siguri de durata mandatului acestui Guvern, dar echipa are suficient curaj şi dragoste de ţară ca să înceapă schimbări profunde şi necesare pentru cetăţeni. Nu ştim cât va dura acest mandat, dar indiferent de durată, ne vom da străduinţa ca la sfârşit să putem spune că ne-am făcut datoria”, a adăugat Maia Sandu.
UPDATE: Igor Dodon a numit-o pe Maia Sandu în funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova
Preşedintele Igor Dodon a semnat sâmbătă decretul de numire a liderului formaţiunii PAS, Maia Sandu, în funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova, relatează site-ul Unimedia.md.
„În conformitate cu prevederile Constituţiei Republicii Moldova, ca urmare a consultării fracţiunilor parlamentare am decis să desemnez la funcţia de Prim-ministru al Republicii Moldova pe Dna Maia SANDU”, a transmis Igor Dodon prin intermediul unei postări pe Facebook.
Conform publicaţiilor Unimedia şi deschide.md, componenţa Guvernului condus de Maia Sandu va fi: Andrei Năstase (Ministerul Afacerilor Interne), Vasile Şova (Ministerul pentru Reintegrare), Nicolae Popescu (Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene), Georgeta Mincu (Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului), Pavel Voicu (Ministerul Apărării), Vadim Brânzan (Ministerul Economiei şi Infrastructurii), Liliana Nicolăescu-Onofrei (Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării), Natalia Gavriliţa (Ministerul Finanţelor), Stanislav Pavlovschi (Ministerul Justiţiei), Ala Nemerenco (Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale).
UPDATE: Curtea Constituţională a Republicii Moldova declară neconstituţională numirea Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Parlamentului
Curtea Constituţională a Republicii Moldova a declarat neconstituţională numirea Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova, conform unui comunicat publicat sâmbătă pe site-ul instituţiei.
„Se declară neconstituţională Hotărârea adoptată de deputaţii Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a din 8 iunie 2019 pentru alegerea doamnei Zinaida Greceanîi în funcţia de Preşedinte al Parlamentului”, se menţionează în comunicat.
De asemenea, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale şi actele legislative adoptate sâmbătă de deputaţi.
Decizia CCM vine la aproximativ o oră după ce preşedintele Partidului Democrat din Republica Moldova (PDM), Andrian Candu, a transmis că partidul va sesiza CCM pentru a contesta numirea Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Parlamentului, conform Unimedia.md.
Curtea Constituţională a Republicii Moldova emisese sâmbătă dimineaţă o decizie conform căreia orice activitate parlamentară organizată va fi declarată nulă, deoarece termenul de formare a organelor din Parlament a expirat vineri.
Cu toate acestea, a fost organizată o şedinţă în Parlament, la care a participat şi preşedintele Igor Dodon, care ar fi trebuit să dizolve sâmbătă Parlamentul, conform unei decizii CCM emise vineri.
UPDATE: Zinaida Greceanîi este noul preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova
Zinaida Greceanîi a fost aleasă prin vot în funcţia de preşedinte al Parlamentului Republicii Modova, în cadrul şedinţei convocate sâmbătă de Blocul ACUM şi Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), relatează site-ul Unimedia.
Zinaida Greceanîi a primit voturile a 56 de deputaţi dintre cei 61 prezenţi.
De asemenea, s-a votat ca Parlamentul să aibă patru vicepreşedinţi, la propunerea Blocului ACUM, condus de Maia Sandu şi Andrei Năstase.
Trei dintre vicepreşedinţi vor fi Mihai Popşoi (platforma PAS), Alexandru Slusari (platforma DA), Ion Ceban (PSMR), al patrulea urmând să fie ales din opoziţie.
Urmează să se voteze comisiile parlamentare şi biroul parlament al Parlamentului.
Curtea Constituţională a Republicii Moldova a emis sâmbătă o nouă decizie, care vizează şedinţa parlamentară convocată la ora 12.30 de către Blocul ACUM şi PSRM.
Conform deciziei emise sâmbătă, orice act adoptat sâmbătă în Parlament este nul, deoarece termenul de formare a organelor din Parlament a expirat vineri.
„Orice acţiune şi/sau act legislativ care are drept scop desfăşurarea activităţii Parlamentului după apariţia circumstanţelor de dizolvare obligatorie, constituie o încălcare gravă a prevederilor constituţionale şi sunt nule”, se menţionează în documentul emis de Curtea Constituţională a Republicii Moldova.
Igor Dodon nu va dizolva astăzi Parlamentul, contrar deciziei date de Curtea Constituţională. Şedinţă extraordinară în Plen/ Ce vrea să facă liderul de la Chişinău
Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova, a anunţat sâmbătă că nu va semna momentan decretul de dizolvare a Parlamentului şi va organiza luni o serie de consultări cu fracţiunile parlamentare, relatează site-ul deschide.md.
Şedinţa Parlamentară convocată de Blocul ACUM şi fracţiunea PSRM a început la ora 13.00, la aceasta participând şi preşedintele Igor Dodon şi ambasadorii Rusiei şi Statelor Unite în Republica Moldova, relatează publicaţia Ziarul de Gardă.
Blocul ACUM, condus de Andrei Năstase şi Maia Sandu, negociază cu Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) formarea unui nou Guvern.
Pe ordinea de zi a şedinţei se menţionează alegerea conducerii şi a organelor de lucru ale Parlamentului, aprobarea programului de activitate, lista membrilor Guvernului, precum şi adoptarea unor proiecte de lege.
Preşedintele Partidului Democrat, Andrian Candu, a anunţat că membrii formaţiunii sale nu au fost invitaţi la şedinţă.
Deputatul socialist Ion Ceban a anunţat că cei 35 de deputaţi ai fracţiunii PSRM vor semna „înţelegerea politică temporară cu blocul ACUM privind dezoligarhizarea şi readucerea Republicii Moldova în albia Constituţionalităţii”.
Documentul ce urmează să fie semnat de deputaţi prevede, printre altele, votarea Maiei Sandu în funcţia de prim-ministru, relatează publicaţia Ziarul de Gardă.
Igor Dodon nu va dizolva Parlamentul, contrar deciziei date de Curtea Constituţională
„Conform Constituţiei, preşedintele poate dizolva Parlamentul doar după consultarea fracţiunilor. Nici o lege nu mă obligă să dizolv azi Parlamentul. Nu voi semna azi decretul. În funcţie de situaţie, luni voi invita pentru consultări fracţiunile, aşa cum prevede Constituţia. Ştiu că este decizia CCM care obligă Preşedintele să dizolve Legislativul. Partidele pot să mai negocieze, poate azi vor găsi compromis”, a declarat Igor Dodon în cadrul unei conferinţe de presă.
De asemenea, deputaţii Blocului ACUM, condus de Maia Sandu şi Andrei Năstase, au convocat o şedinţă a Parlamentului sâmbătă, la ora 12.30.
„Azi şedinţă a Parlamentului la 12:30. Participă deputaţii ACUM şi PSRM”, a anunţat deputatul ACUM, Radu Marian, prin intermediul unei postări pe Facebook.
Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, este obligat de Curtea Constituţională să dizolve Parlamentul, dacă nu e funcţional până la finalul zilei de vineri, după 90 de zile de la data validării alegerilor parlamentare, se arată într-o decizie a Curţii.
Din decizia Curţii Constituţionale de la Chişinău rezultă că vineri, 7 iunie, a fost ultima zi în care putea fi format un Parlament funcţional. În caz contrar, preşedintele este obligat să dizolve sâmbătă, 8 iunie, Parlamentul.
CCM a emis o nouă decizie, care vizează şedinţa parlamentară convocată de PSRM şi ACUM
Curtea Constituţională a Republicii Moldova a emis sâmbătă o nouă decizie, care vizează şedinţa parlamentară convocată la ora 12.30 de către Blocul ACUM şi Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), relatează site-ul deschide.md.
Conform deciziei emise sâmbătă, orice act adoptat sâmbătă în Parlament este nul, deoarece termenul de formare a organelor din Parlament a expirat vineri.
„Orice acţiune şi/sau act legislativ care are drept scop desfăşurarea activităţii Parlamentului după apariţia circumstanţelor de dizolvare obligatorie, constituie o încălcare gravă a prevederilor constituţionale şi sunt nule”, se menţionează în documentul emis de Curtea Constituţională a Republicii Moldova.
Deputaţii Blocului ACUM, condus de Maia Sandu şi Andrei Năstase, au convocat o şedinţă a Parlamentului sâmbătă, la ora 12.30.
„Azi şedinţă a Parlamentului la 12:30. Participă deputaţii ACUM şi PSRM”, a anunţat deputatul ACUM, Radu Marian, prin intermediul unei postări pe Facebook.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Atacatorul de la Târgul de Crăciun din Germania are o istorie de amenințări legate de acte violente. Medicul a spus că „va efectua acțiuni care atrag atenția și de care oamenii își vor aminti”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: BREAKING Statele Unite şi Mexic au ajuns la un acord privind fluxul de migranţi. Mexicul a acceptat să ia „măsuri fără precedent”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
STUDIU. Starea de bine se îmbunătățește atunci când cânți. Care sunt beneficiile muzicii asupra sănătății
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:07
-
astăzi, 10:01
Victor Negrescu: Am securizat pentru 2024 un buget UE record, cu 6% mai mare decât anul acesta