Republica Moldova încearcă să soluţioneze enigma dispariţiei miliardului de dolari

Chişinăul doreşte să intensifice ancheta privind "dispariţia" sumei de peste un miliard de dolari din trei bănci, după ce aproximativ 10.000 de persoane au protestat faţă de acest scandal duminică, a declarat şeful Băncii centrale moldovene.

Urmărește
552 afișări
Imaginea articolului Republica Moldova încearcă să soluţioneze enigma dispariţiei miliardului de dolari

Republica Moldova încearcă să soluţioneze enigma dispariţiei miliardului de dolari (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Autorităţile au plasat anul trecut Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank sub administraţia Băncii centrale, după ce o serie de împrumuturi neperformante au condus la falimentul creditorilor, care reprezintă împreună până la 20% din activele sistemului bancar al acestei foste republici sovietice.

Şeful Băncii centrale Dorin Drăguţanu a declarat că anchetatori internaţionali urmează să fie numiţi, până la sfârşitul lui mai, în cea de a doua fază a anchetei cu privire la "pierderea" banilor, echivalând cu aproximativ 1/8 din PIB-ul ţării.

Mii de persoane au participat duminică la un miting de protest la Chişinău, iar organizatorii au promis să continue demonstraţiile până la înapoierea banilor.

Republica Moldova, situată între România şi Ucraina, este una dintre cele mai sărace ţări din Europa. Ea încearcă să-şi reorienteze economia către Uniunea Europeană (UE), după ce "turbulenţele" economice din Rusia, al cărei satelit a fost în perioada sovietică, i-au afectat ritmul creşterii.

Banca centrală a comandat Kroll, un consultant în domeniul riscurilor, să efectueze o investigaţie preliminară asupra activităţilor celor trei bănci implicate în scandal.

Concluziile anchetei erau confidenţiale, dar preşedintele Parlamentului Andrian Candu a publicat luni pe site-ul său ceea ce a prezentat drept raportul întocmit de Kroll.

"Pare că a existat un plan deliberat de preluare a controlului asupra fiecăreia dintre bănci, iar ulterior o manipulare a tranzacţiilor în vederea obţinerii accesului la credit, sub aparenţa contrariului", se arată în raport.

Firma Kroll nu a putut fi contactată marţi pentru a comenta, precizează Reuters.

Cadrul anchetei a fost prea redus pentru depistarea identităţii tuturor celor care au avut de câştigat de pe urma tranzacţiilor, precizează consultantul în raport.

Ilan Şor, preşedinte al Băncii de Economii din mai 2014, care se află printre persoanele nominalizate în raport, a declarat marţi că el cooperează cu anchetatorii pentru a afla cine s-a aflat în spatele furtului.

"Cooperăm în mod activ cu anchetatorii, le oferim toate documentele necesare", a declarat Şor, care deţine, de asemenea, un lanţ de magazine duty-free.

"Suntem mai interesaţi decât oricine altcineva să aflăm adevărul despre cine a furat de la bancă începând din anii '90 şi până în 2013", a declarat el pentru presă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici