Prima pagină » Știri externe » Republica Moldova propune Transnistriei statutul de republică cu propria Constituţie

Republica Moldova propune Transnistriei statutul de republică cu propria Constituţie

Chişinăul a oferit Transnistriei statutul de republică cu propria Constituţie, în cadrul unui nou pachet de propuneri pentru reglementarea conflictului transnistrean, a declarat, marţi, ministrul moldovean al Reintegrării, Vasile Şova, citat de Itar-Tass în pagina electronică.
Republica Moldova propune Transnistriei statutul de republică cu propria Constituţie
02 iul. 2008, 11:29, Știri externe

"Propunerile noastre vizează un statut republican pentru Republica Transnistreană care poate avea propria Constituţie, dreptul de iniţiativă legislativă în Consiliul Suprem regional şi dreptul de a se separa de Republica Moldova în cazul în care aceasta din urmă nu se mai supune legilor internaţionale", a declarat Şova experţilor şi jurnaliştilor, participanţi la un seminar internaţional organizat la Chişinău.

"Chişinău nu va obţine nimic din acest statut, dar suntem dispuşi să facem aşa ceva şi să ne manifestăm astfel intenţia de a construi un stat stabil’, a adăugat oficialul moldovean.

Potrivit acestuia, noile propuneri avansate de Chişinău mediatorilor din dosarul transnistrean vizează "statutul de neutralitate al Republicii Moldova, demilitarizarea şi garantarea dreptului la proprietate pentru persoane fizice şi legale".

Populaţia transnistreană ar putea fi reprezentată de o cincime din deputaţii Parlamentului unit, mai exact 20 din 101 de parlamentari, a precizat Şova.

Tiraspolul nu va benefecia însă de drept de veto în Parlament, deşi oficialii transnistreni insistă în acest sens.

"Totuşi, republica va beneficia de un sistem de garanţii care este confirmat de partenerii internaţionali care participă la negocieri", a subliniat Şova.

Chişinăul a propus participanţilor în procesul de negocieri în format 5+2 (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina şi OCSE, alături de observatori ai Statelor Unite şi UE) să examineze documentul propus şi să adopte o decizie în acest sens.