- Home
- Externe
- CHIŞINĂU, (04.08.2011, 20:31)
- Ioana Bojan , Ioana Bojan ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Republica Moldova se confruntă cu separatismul şi în sud: Dispute în Găgăuzia pe tema limbii române
Republica Moldova se confruntă cu separatismul şi în sud, în regiunea autonomă Găgăuzia, ale cărei autorităţi au întreprins recent acţiuni de nesupunere administrativă faţă de Chişinău, din cauza unei dispute pe tema limbii române.
Urmărește
1517 afișări
Republica Moldova se confruntă cu separatismul şi în sud: Dispute în Găgăuzia pe tema limbii române (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Autorităţile găgăuze resping limba română şi creează, în felul acesta, un curent de opinie ostil faţă de tot ce este românesc, comentează Deutsche Welle, în pagina online.
Anul acesta, în sesiunea de bacalaureat, Ministerul Educaţiei de la Chişinău a impus condiţii mai rigide la examenul de limbă română. Prin urmare, fiecare al zecelea absolvent de liceu din autonomia găgăuză a Republicii Moldova a picat examenul la limba şi literatura română.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Administraţia locală a emis însă diplome proprii de bacalaureat din care a exclus disciplina limba română.
Această acţiune a fost apreciată de experţi ca "tendinţă de separatism", mai ales că a fost urmată de o altă decizie a autorităţilor de la Comrat de a boicota scrisorile oficiale ale Chişinăului, scrise în limba de stat.
Ministrul Educaţiei, Mihai Şleahtiţchi, a declarat că diplomele emise de Adunarea Populară a Găgăuziei pentru liceeni din regiune, care nu au promovat examenul la limba şi literatura română, nu sunt valabile şi universităţile nu le vor accepta.
Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, consideră că atât Guvernul central de la Chişinău, cât şi autorităţile din regiunea autonomă Găgăuzia sunt responsabili de tensiunile lingvistice, conform unui interviu acordat postului Radio Europa Liberă.
Lupu recunoaşte că Guvernul central de la Chişinău nu a depus suficiente eforturi pentru îmbunătăţirea situaţiei elevilor din liceele aflate în Găgăuzia.
De asemenea, el a acuzat politicienii găgăuzi că practică "jocuri politice".
Preşedintele ţării a făcut un apel la calm, cerând o soluţie negociată între autorităţile găgăuze şi Ministerul Educaţiei.
Principalul oponent al limbii române la Comrat este chiar başkanul (guvernatorul-n.n.) autonomiei găgăuze, Mihail Formuzal. El a cerut demisia ministrului Educaţiei, învinuindu-l că ar distruge învăţământul din R. Moldova.
Politicienii din Găgăuzia vor ca judecătorii Curţii Constituţionale să se pronunţe dacă este legal ca în şcoli să fie predată limba română, şi nu limba moldovenească, aşa cum scrie în Constituţie.
Potrivit membrilor Adunării Populare de la Comrat, "limba română poate fi considerată limbă străină". Într-o recentă scrisoare adresată autorităţilor statului, Academia de Ştiinţe a Moldovei a menţionat că "limba română este denumirea oficială a limbii literare în Republica Moldova".
Presa de la Chişinău a scris să başkanul Găgăuziei Mihail Formuzal este în relaţii bune cu liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, iar la Moscova cei doi ar avea acelaşi centru politic de comandă.
Surse care au solicitat anonimatul au comunicat că Mihail Formuzal, care deţine al doilea mandat de guvernator al Găgăuziei şi nu are dreptul să pretindă un al treilea, ar intenţiona să rămână în politică prin înfiinţarea unui partid, a cărui miză electorală ar urma să fie vectorul antiromânesc.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe