- Home
- Externe
- SUCEAVA, (18.11.2014, 18:07)
- Tibi Bujdei
Republica Moldova simplifică procedura pentru diaspora la alegeri. Noi secţii de vot înfiinţate în România
Autorităţile din Republica Moldova anunţă simplificarea procedurii pentru cetăţenii moldoveni din diaspora la alegerile parlamentare care vor avea loc în 30 noiembrie, în România urmând să fie înfiinţate trei noi secţii de votare, la Iaşi, Suceava şi Bacău.
Urmărește
2269 afișări
Republica Moldova simplifică procedura pentru diaspora la alegeri. Noi secţii de vot înfiinţate în România (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)
Comisia Electorală Centrală de la Chişinău a anunţat că pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie din Republica Moldova au fost constituite 2.066 de secţii de votare, dintre care 95 peste hotare.
Din cele 95 de secţii din afara ţării, cele mai multe, 25, vor funcţiona în Italia, iar 11 în România, şase în SUA, câte cinci în Federaţia Rusă şi Portugalia şi câte patru în Franţa şi Spania.
Comisia Electorală Centrală a mai anunţat că a adoptat o procedură simplificată pentru cetăţenii moldoveni din diaspora, care la alegerile parlamentare din 30 noiembrie vor semna pentru abţinerea de la vot multiplu direct în listele electorale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Papa Francisc îi avertizează pe liderii mondiali despre riscurile Inteligenței Artificiale și impactul asupra adevărului
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
Conform Comisiei Electorale Centrale, listele electorale de bază şi cele suplimentare pentru secţiile de votare din afara ţării vor fi completate cu o rubrică nouă care va avea următorul conţinut "Semnez, conform art.53 alin (31) din Codul electoral şi declar pe propria răspundere că mă voi abţine de la votarea multiplă".
Astfel, cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot aflaţi peste hotare vor semna în lista electorală, în dreptul numelui lor de două ori: iniţial pentru declaraţia prin care se abţin de la votarea multiplă, iar ulterior, pentru faptul înmânării buletinului de vot de către un membru al biroului electoral.
În România vor exista trei noi secţii de votare, după ce la alegerile parlamentare din urmă cu patru ani, din 29 noiembrie 2010, au funcţionat secţii la sediul Ambasadei din Bucureşti, la misiunea consulară din Bucureşti, la Consulatul din Iaşi, la Constanţa, Braşov, Timişoara, Galaţi şi Cluj Napoca.
Cele trei noi secţii de votare vor fi înfiinţate la Suceava, Bacău şi Iaşi.
La Iaşi, pe lângă secţia de votare de la Consulat, va exista o secţie de votare şi la Şcoala "Gheorghe Asachi".
La Suceava este pentru prima dată când se înfiinţează o secţie de votare pentru cetăţenii din Republica Moldova.
Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat, marţi, că solicitarea pentru înfiinţarea acestei secţii a venit din partea Guvernului Republicii Moldova, iar autorităţile sucevene vor asigura logistica pentru înfiinţarea secţiei, dar şi pentru paza şi ordinea în zonă prin intermediul structurilor MAI.
În judeţul Suceava sunt 726 de rezidenţi din Republica Moldova, din care 506 sunt la studii, iar 220 prin căsătorie. Din cei aflaţi la studii, circa 300 sunt studenţi, iar restul sunt liceeni.
Decizia Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova vine în contextul alegerilor prezidenţiale din România, când alegătorii din diaspora au stat ore în şir la cozi, unii dintre ei nereusşind să voteze. În urma modului defectuos de organizare a alegerilor în diaspora, ministrul de Externe Titus Corlăţean a demisionat, la o săptămână de la primul tur de scrutin. Marţi, şi-a anunţat demisia înlocuitorul acestuia, Teodor Meleşcanu.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
astăzi, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria