- Home
- Externe
- CHIŞINĂU, (09.09.2017, 06:44)
- Andrei Ionascu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Republica Moldova speră să reia în cel mai scurt timp discuţiile pentru reglementarea transnistreană
Republica Moldova speră că discuţiile despre reglementarea transnistreană în formatul 5+2 vor fi reluate în curând, a declarat vicepremierul moldovean Gheorghe Bălan, după o întâlnire cu ministrul de Externe al republicii separatiste proruse Transnistria, Vitali Ignatiev, relatează site-ul agenţiei Tass.
Urmărește
1229 afișări
Republica Moldova speră să reia în cel mai scurt timp discuţiile pentru reglementarea transnistreană
Cei doi oficiali au discutat problemele vizate de protocolul de la Berlin, precum "reluarea comunicării telefonice, înregistrarea numerelor de înmatriculare transnistrene, şcolile cu predare în limba română, rezidenţii moldoveni din Dubăsari, libera circulaţie a persoanelor şi a mărfurilor, reluarea legăturii feroviare în nord şi evacuarea substanţelor toxice din Transnistria", a anunţat Chişinăul.
Potrivit lui Gheorghe Bălan, discuţiile cu Tiraspolul au oferit posibilitatea unui compromis în trei domenii, cum ar fi comunicaţiile telefonice, accesul cetăţenilor Republicii Moldova la terenurile lor şi şcolile cu predare în limba moldovenească din Transnistria.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
"Grupuri speciale de lucru vor aborda aceste probleme. Dacă vom reuşi să găsim o soluţie acceptabilă pentru ambele părţi, vom organiza o nouă rundă de discuţii în formatul 5+2", a subliniat vicepremierul moldovean.
Gheorghe Bălan a mai transmis că guvernul moldovean lucrează la un proiect de lege pentru armonizarea politicii Republicii Moldova privind soluţionarea conflictului transnistrean.
"O abordare unificată a autorităţilor moldoveneşti faţă de această problemă va contribui la obţinerea unor rezultate concrete în cadrul negocierilor viitoare cu Transnistria", a explicat Bălan.
De cealaltă parte, Vitali Ignatiev a acuzat OSCE că a întârziat discuţiile privind soluţionarea conflictului din Transnistria, cu referire la absenţa reuniunilor în format extins de-a lungul a aproape nouă luni, sub preşedinţia austriacă a OSCE.
Discuţiile de pace privind Transnistria în formatul 5+2 presupun participarea Republicii Moldova, Transnistriei, OSCE, Rusiei, Ucrainei şi observatorilor din partea SUA şi UE. În conformitate cu protocolul încheiat, cel puţin şase reuniuni pe an ar trebui să aibă loc în formatul 5+2. Ultima întâlnire a avut loc la Berlin în 2016, după o pauză de doi ani, şi s-a încheiat cu semnarea unui document care nu a fost pus în aplicare pe deplin.
Regiunea separatistă prorusă Transnistria şi-a declarat independenţa faţă de Republica Moldova în 1990, justificând decizia cu frica unei posibile reunificări a Republicii Moldova cu România.
Citeşte şi: Autorităţile din Florida au cerut evacuarea a 5,6 milioane de locuitori, înainte de uraganul Irma
Citeşte şi: SUA au solicitat în mod oficial votul Consiliului de Securitate al ONU pentru noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord
Citeşte şi: Arabia Saudită a suspendat orice dialog cu Qatarul, după o convorbire telefonică între liderii celor două ţări
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe