Prima pagină » Știri externe » Cernobîl. 35 de ani de la catastrofă nucleară. Planul reprezentanţilor rezervaţiei

Cernobîl. 35 de ani de la catastrofă nucleară. Planul reprezentanţilor rezervaţiei

Cernobîl. 35 de ani de la catastrofă nucleară. Planul reprezentanţilor rezervaţiei
Luni este Ziua Internaţională de Comemorare a Dezastrului de la Cernobîl. Pe 26 aprilie 1986, în urmă cu 35 de ani, se petrecea cea mai mare catastrofă nucleară civilă: exploda reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl, conform Aleph News. Din fericire, după atâţia ani de la explozie încep să apară şi veştile bune.
 
Un studiu recent arată că urmaşii celor implicaţi în curăţarea zonei, nu prezintă modificări ale ADN-ului. Copii născuţi între 1987 şi 2002 nu au fost afectaţi, chiar dacă părinţii au fost supuşi unui grad mare de expunere. Între timp, reprezentanţii rezervaţiei Cernobîl încearcă să readucă viaţă în locul dezastrului.
 
Acesta este un nou echilibru – pe de o parte, contaminarea şi pe cealaltă parte, nu există activitate economică umană. Câmpurile nu sunt arate, nu se desfăşoară activitate agricolă. Oamenii nu locuiesc aici permanent pentru a avea un trafic constant. Şi acest lucru a ajutat echilibrul”, a spus Denys Vishnevsky, şeful departamentului ştiinţific al rezervaţiei Cernobîl. 
 
 
Chiar dacă oamenii încă se tem de efectele radiaţiilor de acum 35 de ani, cei care lucrează la rezervaţie vor să ajute fauna sălbatică să revină. Porcii mistreţi, lupii, căprioarele şi caii sălbatici au profitat de absenţa omului şi s-au înmulţit.
 
Acest teritoriu a fost transformat artificial înainte de explozie. Şi acum vă uitaţi la modul în care aceste elemente artificiale create de oameni sunt transformate în habitate naturale, modul în care acestea sunt transformate, modul în care animalele le folosesc, modul în care flora îl locuieşte. Acest lucru este unic şi nu poate fi găsit în altă parte”, a adăugat Denys Vishnevsky.