- Home
- Externe
- WASHINGTON, (02.07.2017, 10:36)
- Departamentul Externe , Dana Stanila
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Reţeaua Al-Qaida a difuzat o nouă înregistrare video în care apare Iulian Gherguţ, românul răpit în anul 2015 în Burkina Faso/ Reacţia MAE
Filiala din Mali a reţelei teroriste Al-Qaida a difuzat o înregistrare video în care apar şase ostatici occidentali, inclusiv cetăţeanul român răpit în Burkina Faso, anunţă Institutul american SITE, specializat în monitorizarea site-urilor islamiste.
Urmărește
9455 afișări
Reţeaua Al-Qaida a difuzat o înregistrare video în care apare Iulian Gherguţ, românul răpit în anul 2015 în Burkina Faso
Ministerul Afacerilor Externe are în atenţie situaţia lui Iulian Gherguţ, românul răpit în 2015 în Burkina Faso şi "a luat notă" de difuzarea materialului video de către organizaţia teroristă Al-Qaida.
"Celula de criză interinstituţională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso a luat notă de difuzarea, la data de 02 iulie 2017, a unui material video cu cetăţeanul român Iulian Gherguţ. Lansarea unui astfel de mesaj în spaţiul public se înscrie în tiparul obişnuit al situaţiilor de acest gen. Celula de criză interinstituţională lucrează în regim de permanenţă pentru gestionarea situaţiei", precizează MAE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Vasile Bănescu a comentat rezultatul alegerilor: Drumul spre sinucidere naţională e nebănuit de scurt şi aparţine populismului
-
Vîlceanu: PNL trebuie să-şi schimbe conducerea toată şi trebuie să plece de la guvernare imediat
Ministerul Afacerilor Externe mai arată că este în legătură permanentă şi cu autorităţile celorlalte state ai căror cetăţeni au fost luaţi ostatici şi recomandă ca tratarea în spaţiul public a informaţiilor cu privire la acest caz "să fie tratate cu precauţie".
Înregistrarea video a fost difuzată de gruparea teroristă Nusrat al-Islam wal Muslimeen (Grupul pentru Susţinerea Islamului şi Musulmanilor), filiala din Mali a reţelei teroriste Al-Qaida.
În înregistrare sunt prezentaţi şase ostatici - românul Iulian Gherguţ, răpit în aprilie 2015 în Burkina Faso, australianul Arthur Kenneth Elliott, Sophie Petronin (Franţa), sud-africanul Stephen McGown, Beatrice Stockly (Elveţia) şi Gloria Cecilia Narvaez Argoti (Columbia).
Înregistrarea video - difuzată chiar înaintea vizitei în Mali a preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron - probabil este o dovadă oferită de Al-Qaida că ostaticii sunt în viaţă, solicitată în cadrul negocierilor. La sfârşitul înregistrării, care nu are o dată, comentatorul afirmă că "negocierile încă sunt active".
Autorităţile din Burkina Faso transmiteau în noiembrie 2016 că nu au primit nicio cerere de răscumpărare în cazul ostaticului român care tocmai apăruse într-o altă înregistrare difuzată de un grup islamist afiliat organizaţiei teroriste Al-Qaida. De asemenea, răpirea nu a fost revendicată, afirma Alpha Barry, ministrul de Externe de la Ouagadougou.
Românul Iulian Gherguţ, răpit în aprilie 2015 în Burkina Faso, a apărut în octombrie 2016 într-o altă înregistrare video atribuită grupului islamist Al-Mourabitoune, afiliat organizaţiei teroriste Al-Qaida în Magrebul Islamic. În înregistrare, ostaticul românul cerea atunci Guvernului de la Bucureşti să depună eforturi pentru eliberarea sa. Imaginile au fost difuzate de Institutul american SITE, specializat în monitorizarea site-urilor islamiste. Ca reacţie, Ministerul român al Afacerilor Externe transmitea atunci că a luat notă de difuzarea la data de 31 octombrie 2016 a unui material video cu cetăţeanul român. "În prezent se fac verificări privind autenticitatea înregistrării", preciza MAE.
Agent de securitate la o mină de cărbuni din Tambao, zonă situată în nordul statului Burkina Faso, la frontiera cu Niger şi Mali, cetăţeanul român a fost răpit pe 4 aprilie 2015 de indivizi înarmaţi. Un agent al Jandarmeriei din Burkina Faso şi şoferul vehiculului în care se afla românul au fost răniţi în atac. Mina de mangan, situată în provincia Oudalan, în apropierea frontierelor cu Mali şi Niger, este exploatată de Pan African Minerals, o filială a Timiş Corporation. Imediat după incident, surse din cadrul serviciilor de securitate din Burkina Faso şi Mali au declarat că ostaticul român a fost dus în statul vecin Mali. Unitatea antiterorism a Regimentului de securitate prezidenţială din Burkina Faso a fost trimisă imediat în nordul Mali, unde sunt şi alte forţe speciale africane, în cadrul Operaţiunii Barkhane. Acţiuni de căutare s-au derulat în Burkina Faso, Mali şi Niger, în cadrul Operaţiunii antiteroriste Barkhane, lansată în iulie 2014, cu asistenţa Franţei. La Operaţiunea Barkhane participă forţe din Franţa, Burkina Faso, Ciad, Mali, Mauritania şi Niger.
Citeşte şi: Burkina Faso nu a primit cerere de răscumpărare pentru ostaticul român. Răpirea nu a fost revendicată
Citeşte şi: Românul răpit în Burkina Faso apare într-o nouă înregistrare în care cere ajutor din partea guvernului român să-l elibereze/ MAE verifică autenticitatea imaginilor
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe