„ENCJ condamnă tentativa de lovitură de stat din Turcia şi regretă pierderile de vieţi şi numeroasele victime. Cei din spatele loviturii de stat ar trebui să fie traşi la răspundere în urma unui proces echitabil şi imparţial, în conformitate cu standardele internaţionale,” se afirmă în comunicat.
„ENCJ este extrem de îngrijorat de informaţiile potrivit cărora peste 2.700 de judecători şi procurori au fost suspendaţi şi/sau demişi de către Înaltul Consiliu pentru Judecători şi Procurori, la numai câteva ore după ce au avut loc tragicele evenimente (…) Evenimentele actuale par să indice o epurare suplimentară a sistemului judiciar care are loc sub pretextul tentativei de lovitură de stat,” mai precizează comunicatul.
Instituţia cere autorităţilor turce să respecte pe deplin principiile care garantează independenţa justiţiei şi principiile unui proces echitabil pentru toţi cei acuzaţi.
Turcia este observator a Reţelei Europene a Consiliilor Judiciare (ENCJ), instituţie care reprezintă interesele a 120.000 de magistraţi.
Erdogan a vorbit de duminică de „curăţarea de virusul” gulenist, referindu-se la scoaterea din sistemul public a tuturor celor suspectaţi că sunt adepţi sau simpatizanţi ai mişcării clericului turc Fethullah Gulen, aflat în exil în SUA şi acuzat de Erdogan că a orchestrat lovitura de stat. Ministrul Justiţiei de la Ankara a anunţat că 6.000 de persoane au fost arestate în urma tentativei de lovitură de stat. Este vorba în principal despre militari, dar şi de peste 2.700 de magistraţi care au primit sâmbătă noapte mandate de arestare. Erdogan a lansat în repetate rânduri ideea că ar putea reinstitui pedeapsa cu moartea în Turcia.