Reţeaua Europeană a Consiliilor Judiciare, îngrijorată de situaţia din Turcia, după demiterea magistraţilor: Evenimentele par să indice o epurare suplimentară

Reţeaua Europeană a Consiliilor Judiciare (ENCJ) condamnă tentativa de lovitură de stat din Turcia, însă se arată îngrijorată şi de acţiunile autorităţilor turce care vizează magistraţii, se afirmă într-un comunicat publicat pe site-ul instituţiei.

Urmărește
2617 afișări
Imaginea articolului Reţeaua Europeană a Consiliilor Judiciare, îngrijorată de situaţia din Turcia, după demiterea magistraţilor: Evenimentele par să indice o epurare suplimentară

Reţeaua Europeană a Consiliilor Judiciare, îngrijorată de situaţia din Turcia, după demiterea magistraţilor: Evenimentele par să indice o epurare suplimentară (Imagine AFP)

"ENCJ condamnă tentativa de lovitură de stat din Turcia şi regretă pierderile de vieţi şi numeroasele victime. Cei din spatele loviturii de stat ar trebui să fie traşi la răspundere în urma unui proces echitabil şi imparţial, în conformitate cu standardele internaţionale," se afirmă în comunicat.

"ENCJ este extrem de îngrijorat de informaţiile potrivit cărora peste 2.700 de judecători şi procurori au fost suspendaţi şi/sau demişi de către Înaltul Consiliu pentru Judecători şi Procurori, la numai câteva ore după ce au avut loc tragicele evenimente (...) Evenimentele actuale par să indice o epurare suplimentară a sistemului judiciar care are loc sub pretextul tentativei de lovitură de stat," mai precizează comunicatul.

Instituţia cere autorităţilor turce să respecte pe deplin principiile care garantează independenţa justiţiei şi principiile unui proces echitabil pentru toţi cei acuzaţi.

Turcia este observator a Reţelei Europene a Consiliilor Judiciare (ENCJ), instituţie care reprezintă interesele a 120.000 de magistraţi. 

Erdogan a vorbit de duminică de „curăţarea de virusul” gulenist, referindu-se la scoaterea din sistemul public a tuturor celor suspectaţi că sunt adepţi sau simpatizanţi ai mişcării clericului turc Fethullah Gulen, aflat în exil în SUA şi acuzat de Erdogan că a orchestrat lovitura de stat. Ministrul Justiţiei de la Ankara a anunţat că 6.000 de persoane au fost arestate în urma tentativei de lovitură de stat. Este vorba în principal despre militari, dar şi de peste 2.700 de magistraţi care au primit sâmbătă noapte mandate de arestare. Erdogan a lansat în repetate rânduri ideea că ar putea reinstitui pedeapsa cu moartea în Turcia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici