„Agenţia a primit şase notificări din partea unor angajaţi din sănătate sugerând narcolepsia ca posibil efect secundar al unei vaccinări împotriva gripei porcine cu Pandemrix. Agenţia va (…) evalua posibila legătură între vaccinare şi reacţiile raportate”, anunţă Lakemedelsverket, într-un comunicat.
Rapoartele se referă la adolescenţi de 12 până la 16 ani care au dezvoltat „simptome compatibile cu narcolepsia”, la una sau două luni după injectarea vaccinului, potrivit agenţiei, care precizează că, la ora actuală, nu există suficiente informaţii care să arate o legătură cauză-efect între vaccin şi maladia care provoacă accese de somn incontrolabile.
Agenţia suedeză afirmă că are contacte cu alte ţări din Uniunea Europeană pe această temă.
În Finlanda, Institutul naţional pentru sănătate (THL) analizează de asemenea riscul existenţei unei legături între boala somnului şi vaccinul împotriva virusului H1N1, în special Pandemrix, după o creştere a numărului cazurilor de narcolepsie constatate în această primăvară la copii, a anunţat, miercuri, agenţia finlandeză STT.
Rezultatele preliminare ale anchetei finlandeze sunt aşteptate să fie date publicităţii până la sfârşitul anului.
În Uniunea Europeană, aproximativ 30 de milioane de persoane au fost vaccinate cu Pandemrix, produs de grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline, precizează Lakemedelsverket.
Suedia a cumpărat 18 milioane de doze de Pandemrix, suficiente pentru două injecţii administrate celor 9,3 milioane de locuitori ai săi.
Potrivit THL, mai mult de 2,5 milioane de finlandezi au fost vaccinaţi împotriva gripei cu virus A/H1N1 şi aproximativ 750 dintre ei au raportat efecte secundare (febră, dureri de cap, tuse). Un caz a fost legat de narcolepsie.