Câteva zeci de protestatari au scandat sloganuri ostile Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) şi au distrus o siglă a organizaţiei fixate la intrarea în sediul său din Gaza.
„Lumea şi Crucea Roşie plâng un prizonier israelian şi uită miile de palestinieni deţinuţi în închisorile israeliene”, se putea citi pe banderola desfăşurată de manifestanţi.
Mişcarea islamistă Hamas, care controlează Fâşia Gaza, nu a respins în mod explicit cererea Crucii Roşii, dar a reiterat că sergentul Shalit, în vârstă de 24 de ani, care are şi naţionalitate franceză, nu va fi eliberat decât în schimbul palestinienilor deţinuţi de Israel.
„Intenţionăm să rezolvăm cazul Shalit doar dacă problema prizonierilor palestinieni din închisorile ocupantului (Israel) este rezolvată”, a afirmat un purtător de cuvânt al Hamas, Sami Abu Zuhri.
Tânărul soldat israelian a fost capturat la frontiera cu Fâşia Gaza la 25 iunie 2006, de un comando de trei grupări armate palestiniene din Gaza, între care una ce depinde de Hamas, mişcare aflată la putere în acest teritoriu din 2007.
De atunci este deţinut în secret şi nu a fost vizitat de Crucea Roşie.
Prizonierii palestinieni deţinuţi de Israel sunt vizitaţi periodic de Crucea Roşie.
Aceasta a cerut joi Hamas să aducă „dovada” că Shalit este „în viaţă”, apreciind că „absenţa totală de informaţii privindu-l pe Shalit este cu totul inacceptabilă”, potrivit directorului general Yves Daccord.
În octombrie 2009, în schimbul eliberării de către Israel a circa 20 de prizonieri palestinieni, Hamas a acceptat să difuzeze o înregistrare video cu Gilad Shalit în care acesta îi cerea premierului israelian Benjamin Netanyahu să facă tot posibilul pentru a obţine eliberarea sa.