RETROSPECTIVĂ 2017: Atacurile teroriste comise în spaţiul occidental

O serie de atacuri teroriste au avut loc în cursul anului 2017 în spaţiul occidental, în principal în SUA şi Marea Britanie, soldându-se cu moartea a sute de persoane, în pofida eforturilor depuse de comunitatea internaţională pentru combaterea terorismului.

Urmărește
1068 afișări
Imaginea articolului RETROSPECTIVĂ 2017: Atacurile teroriste comise în spaţiul occidental

RETROSPECTIVĂ 2017: Atacurile teroriste comise în spaţiul occidental

Coaliţia antiteroristă coordonată de SUA a anunţat, în noiembrie 2017, că organizaţia teroristă Stat Islamic a pierdut aproximativ 95% din teritoriile pe care le ocupa în Siria şi Irak. În pofida eforturilor, în spaţiul Occidental fenomenul terrorist a continuat să producă efecte.

Primul atentat din anul 2017 a avut loc chiar în noaptea de Revelion, în Clubul Reina din oraşul turc Istanbul, unde terorist islamist a deschis focul. În urma atacului au murit 39 de persoane, iar alte 65 au fost rănite. Atacul a fost revendicat de organizaţia teroristă Stat Islamic.

Pe 3 februarie, un bărbat înarmat cu un cuţit a atacat un militar, în timp ce a strigat “Allahu Akbar”, în incinta muzeului francez Luvru. Militarul a ripostat cu focuri de armă.

Pe data 22 martie, Khalid Masood, un bărbat convertit la islam, a intrat cu masina intr-un grup de pietoni care se aflau pe podul Westminster, în Londra. În total au murit şase persoane, iar alte 49 au fost rănite, dintre care au făcut parte doi români. Atacatorul a fost împuşcat mortal de autorităţi după ce a atacat un ofiţer cu un cuţit.

Un alt atac a avut loc pe 7 aprilie, în capital Suediei, Stockholm, unde un bărbat cu cagulă a furat un camion cu care intrat ulterior în oamenii de pe strada pietonală Drottninggatan. Patru oameni au murit, iar 15 au fost răniţi, dintre care doi copii. Camionul s-a oprit în zidul unui magazin, iar cabina a luat foc. Poliţiştii din Stockholm au arestat o persoană în aceeaşi zi.

În aceeaşi lună, pe 20 aprilie, un individ şi-a oprit vehiculul lângă o maşină de poliţie de pe Champs Elysee şi a deschis focul asupra ofiţerilor, omorând unul dintre ei şi rănind alţi doi. Atacul a fost revendicat de organizaţia teroristă Stat Islamic.

Un nou atentat a avut loc pe 22 mai în oraşul britanic Manchester, în timpul concertului cântăreţei Ariana Grande, unde un britanic de cetăţenie libiană a detonat un dispozitiv explozibil improvizat. În urma atentatului au murit 22 de oameni, iar alţi 59 au fost spitalizaţi. Şi de această data Stat Islamic a revendicat incidentul.

Pe 3 iunie, trei indivizi au intrat în pietonii care se aflau pe Podul Londrei. Opt persoane au fost omorâte, iar 48 au fost rănite, atacul fiind revendicat de Stat Islamic.

Pe 17 august teroriştii au lovit din nou în Europa, de această dată în Barcelona, unde 14 persoane au fost ucise de şoferul unei furgonete care a intrat cu maşina pe o arteră pietonală din Spania, La Rambla. Alţi 100 de oameni au fost răniţi şi transportaţi la spital.

Unul dintre cele mai sângeroase atacuri din 2017 a avut loc pe 1 octombrie, când Stephen Craig Paddock, un american în vârstă de 64 de ani, a omorât 59 de oameni şi a rănit cel puţin 500 de persoane, după ce a deschis focul asupra mulţimii adunate la un concert de country din Las Vegas. Una dintre urmările principale a fost reluarea dezbaterilor privind accesul cetăţenilor la armele de foc.

Pe 31 octombrie opt persoane au murit şi alte 12 au fost rănite, după ce un individ a intrat cu maşina în pietonii din Manhattan. Autorul atacului terorist, uzbecul Sayfullo Saipov, a pledat nevinovat în instanţă la sfârşitul lunii noiembrie. Stat Islamic a revendicat şi acest atac.

Cel mai recent atac înregistrat în SUA, a avut loc la New York, pe 11 noiembrie, când un simpatizant al Stat Islamic s-a aruncat în aer într-un terminal de transport public din Manhattan. Nimeni a murit în urma atentatului, însă patru persoane au fost rănite. "Trump, ai eşuat în efortul de protejare a naţiunii tale!", scrisese Akayed Ullah, autorul atentatului, pe Facebook cu câteva ore înainte. Acesta nu a murit în urma exploziei şi a fost transportat la spital.

Pe 21 decembrie, un cetăţean australian de origine afgană a intrat cu vehiculul în pietonii aflaţi pe o arteră circulată din Melbourne. Cu toate acestea, autorităţile au declarat că individual are probleme psihice, iar atacul nu pare de natură teroristă. Deşi autorităţile nu consideră acest atentat ca fiind terorist, incidentul de la Melbourne demonstrează continuitatea metodei utilizării unui vehicul drept armă a terorismului.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici