- Home
- Externe
- SEUL, (15.09.2017, 10:33)
- Andrei Ionascu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Retrospectivă BBC: Cum s-a transformat în ultimii ani programul nuclear şi de rachete balistice al Coreei de Nord
Coreea de Nord a lansat, vineri, o rachetă balistică care ar fi traversat spaţiul aerian al Japoniei, după ce Consiliul de Securitate al ONU a adoptat noi sancţiuni împotriva regimului de la Phenian şi la o săptămână după al şaselea şi cel mai mare test nuclear nord-coreean.
Urmărește
3702 afișări
Analiză BBC: Programul nuclear şi de rachete balistice al Coreei de Nord
Ultimele teste cu rachete balistice au demonstrat o putere şi o expertiză în creştere din partea Phenianului şi au intensificat tensiunile în Peninsula Coreeană. BBC News a analizat programele dezvoltate şi forţele militare nord-coreene, precum şi forţele sud-coreene şi americane din regiune, care ar putea fi implicate în cazul unui conflict.
Mai multe teste cu rachete balistice efectuate în 2017 sugerează că Phenianul dezvoltă cu succes proiectile cu potenţial de a atinge ţinte aflate la distanţă mare, inclusiv de pe continentul american.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
În mai 2017, Coreea de Nord a lansat o rachetă Hwasong-12, despre care specialiştii cred că ar putea avea o rază de până la 4.500 de kilometri, punând în pericol bazele militare americane pe insula Guam.
Cele două teste din luna iulie, cu rachete Hwasong-14, au demonstrat potenţialul Phenianului de a dezvolta prima rachetă balistică intercontinentală. Analiştii cred că aceasta ar putea avea o rază de acţiune de peste 10.000 de kilometri, fiind capabilă să ajungă la New York.
În august, a doua testare a rachetei Hwasong-12 a purtat proiectilul peste Japonia, fiind pentru prima dată când o rachetă balistică a zburat peste acest teritoriu, eveniment descris ca o "ameninţare fără precedent". Acest test a fost repetat la 15 septembrie cu o rachetă care a zburat mai mult şi a ajuns la o altitudine mai mare decât în luna august, demonstrând o îmbunătăţire a razei de acţiune.
Testul nuclear desfăşurat la 3 septembrie de către Coreea de Nord a fost de departe cel mai mare dintre cele şase efectuate începând din 2006. Testul a declanşat un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade, seism de zece ori mai puternic decât cel înregistrat în testul anterior din septembrie 2016.
Estimările privind puterea explozivă sau randamentul dispozitivului nord-coreean au variat de la 100 la 370 de kilotone. Un randament de 100 de kilotone ar face bomba de şase ori mai puternică decât cea folosită asupra oraşului Hiroshima în 1945.
Coreea de Nord susţine că este prima ei armă termonucleară - cea mai puternică bombă de acest tip, în care detonarea atomică este însoţită de un proces de fuziune suplimentar care măreşte proporţia exploziei.
Deşi Coreea de Nord are una dintre cele mai numeroase armate din lume, o mare parte din echipament este depăşit. Totuşi, nord-coreenii au un efectiv aproape dublu faţă de vecinii sud-coreeni. Potrivit ultimelor estimări, Phenianul are 1,2 milioane de forţe active (armată - un milion, marină - 60.000, forţe aeriene - 110.000, forţe paramilitare - 189.000), iar Seulul 630.000 (armată - 495.000, marină - 70.000, forţe aeriene - 65.000, forţe paramilitare - 4.500).
Capabilităţile militare are Coreei de Nord mai includ 3.500 de tancuri, 545 de aeronave, 73 de submarine şi 21.100 unităţi de artilerie. Coreea de Sud deţine 2.434 de tancuri, 567 de aeronave, 23 de submarine şi 11.000 de unităţi de artilerie.
Coreea de Sud se bazează foarte mult pe asistenţa Statelor Unite în caz de război. Trupele americane efectuează în Coreea de Sud a treia cea mai importantă misiune din lume, aproximativ 28.000 de militari fiind staţionaţi în Peninsula Coreeană.
SUA au instalat, de asemenea, sistemul de apărare antirachetă THAAD la Seongju, în Coreea de Sud, care va fi folosit pentru a doborâ eventuale rachete nord-coreene.
La nivel regional, Japonia găzduieşte mai multe forţe americane decât oricare altă naţiune, cu aproximativ 47.050 de militari dislocaţi, majoritatea fiind personal al marinei (cu 20 de nave de război).
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe