Reuniune la nivel înalt între cele două Corei

Reprezentanţi ai celor două Corei au început miercuri dimineaţa, în localitatea de frontieră Panmunjom, prima reuniune la nivel înalt din ultimii ani, în speranţa unui început de cooperare înainte de reluarea reuniunilor familiilor separate de război în urmă cu 60 de ani.

Urmărește
1545 afișări
Imaginea articolului Reuniune la nivel înalt între cele două Corei

Reuniune la nivel înalt între cele două Corei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Temele abordate în cadrul acestei întâlniri nu au fost precizate, însă ele se referă la "subiecte importante", precum reluarea programului reuniunilor familiilor despărţite de Războiul Coreei (1950-1953), a anunţat marţi Ministerul sud-coreean al Unificării.

Sesiunea de dimineaţă a durat 90 de minute, iar cele două părţi se vor întâlni din nou în cursul după-amiezii.

Delegaţia Coreei de Sud este condusă de către oficialul de cel mai înalt rang din cadrul Consiliului Securităţii Naţionale, Kim Kyou-Hyun. El a declarat că scopul Seulului este de a se asigura că reuniunile familiilor vor avea loc conform programului.

Reuniuni ale unor familii, prevăzute să aibă loc în septembrie, au fost anulate în ultimul moment de către Phenian.

La rândul ei, Coreea de Nord intenţionează să ceară din nou anularea manevrelor militare comune, desfăşurate anual de către Statele Unite şi Coreea de Sud şi care anul acesta urmează să înceapă la 24 februarie.

Kim Kyou-hyun a declarat că începe aceste discuţii "cu spiritul deschis, pentru a analiza şansele de a începe un nou capitol despre Peninsula Coreeană".

El nu a precizat dacă programul nuclear nord-coreean va fi discutat în cadrul acestei întâlniri, care a începul la ora locală 10.00 (03.00, ora României).

Aceasta este prima întâlnire la un nivel atât de înalt între reprezentanţii ambelor Corei, începând din 2007.

Potrivit Seulului, întâlnirea de la Panmunjom a fost propusă de către Phenian, a cărui delegaţie este condusă de Wong Ton-yong, vicepreşedintele organizaţiei care se ocupă de relaţiile între cele două Corei.

Această întâlnire a fost menţionată doar într-o ştire scurtă difuzată de agenţia nord-coreeană KCNA, miercuri, în timp ce majoritatea ziarelor sud-coreene au această informaţie pe prima pagină.

Reuniunea are loc în partea sud-coreeană a satului transfrontalier care a găzduit semnarea armistiţiului războiului Coreei.

Cele două ţări încă nu au semnat un tratat de pace.

În opinia lui Kim Yong-hyun, expert în Coreea de Nord la universitatea Dongguk din Seul, Phenianul vrea să marşeze pe bunăvoinţa sa diplomatică.

Regimul nord-coreean "vrea să îşi demonstreze dorinţa de a-şi ameliora relaţiile cu Sudul pentru a obţine concesii din partea Seului şi a altora", declară un expert care consideră că este prematur să se spere la un progres major.

Nordul va dori, de asemenea, reluarea vizitelor sud-coreenilor în zona turistică din Munţii Kumgang, sursă preţioasă de valută.

Seulul a suspendat aceste vizite în 2008, după ce militarii nord-coreeni au ucis un turist sud-coreean.

Analiştii apreciază că Sudul ar putea să avanseze în acest dosar, dacă reuniunile familiale se derulează după cum s-a prevăzut.

Acest program, întrerupt de peste trei ani, urmăreşte reuniunea, pentru câteva zile, a părinţilor şi copiilor, fraţilor şi surorilor, care se aflau de o parte şi de cealaltă a frontierei la sfârşitul războiului.

Candidaţii pentru aceste reuniuni, câteva mii, sunt majoritatea foarte bătrâni.

"Dacă prima etapă va decurge bine, vom trece la a doua etapă, extinzând cooperarea intercoreeană într-un ritm mai susţinut", a declarat marţi ministrul sud-coreean al Unificării, Ryoo Kihl-Jae.

În Coreea de Sud, unii se tem că se va repeta scenariul din septembrie, când aceste reuniuni au fost anulate în ultimul moment. Nordul a ameninţat săptămâna trecută că va renunţa la angajamentele sale dacă Seulul şi Washingtonul îşi continuă exerciţiile militare.

Cei doi aliaţi au subliniat că nu se pune problema de a renunţa dar oficialii americani au afirmat că manevrele din 2014 se vor desfăşura fără portavioane sau bombardiere.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici