Reuniune la nivel înalt la Kiev, în locul summitului pe tema gazelor
Premierul rus Vladimir Putin era aşteptat, vineri, în Gemania, pentru discuţii referitoare la aprovizionarea cu gaze naturale a Europei.
În ceea ce priveşte "summitul" a şase preşedinţi din Europa de Est, pe care Ucraina spera să-l găzduiască, acesta va fi înlocuit cu o reuniune la care vor participa preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko, cel slovac, Ivan Gasparovici, premierul Republicii Moldova, Zanaida Greceanîi, şi ministrul Afacerilor Externe polonez, Radoslaw Sikorski, a anunţat preşedinţia ucraineană. Scopul reuniunii este discutarea crizei gazelor, care a perturbat puternic aprovizionarea Europei cu gaze ruseşti, dintre care 80 la sută tranzitează Ucraina.
"Întâlnirea cu privire la probleme de securitate energetică" va începe vineri, la ora 10.00 GMT (12.00 ora României), a precizat Preşedinţia ucraineană.
Joi seara, preşedinţia ucraineană anunţa că face pregătiri pentru organizarea, vineri, a unui summit la care vor participa şase preşedinţi din Europa de Est, precizând că preşedintele polonez, Lech Kaczynski, şi cel lituanian, Valdas Adamkis, şi-au confirmat deja participarea.
O sursă apropiată preşedinţiei ucraineene, a explicat, pentru AFP, că anularea deplasărilor preşedinţilor polonez şi lituanian este motivată de probleme de zbor, cauzate de condiţii meteorologice nefavorabile.
Preşedinţia poloneză a anunţat, la rândul ei, că Lech Kaczynski va fi reprezentat de către colaboratorul său apropiat Michal Kaminski, care se afla deja în Ucraina. Ministrul Afacerilor Externe polonez se află în Ucraina de joi, în cadrul unei vizite programată anterior.
Preşedintele lituanian nu va mai lua parte la reuniune, potrivit purtătoarei sale de cuvânt.
Informaţia referitoare la organizarea, la Kiev, a unei reuniuni la nivel înalt a intervenit concomitent cu anunţul făcut de către autorităţile ruseşti privind organizarea unui summit între Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană, la Moscova.
Invitaţiile pentru participarea la reuniunea din capitala rusă au fost fost deja trimise, a subliniat, joi, Kremlinul, în vreme ce Uniunea Europeană se arăta circumspectă, iar Viktor Iuşcenko insista ca aceasta "să se desfăşoare pe teritoriul european".
Rusia a întrerupt, la 7 ianuarie, livrările de gaze către Europa via Ucraina, din cauza unei neînţelegeri referitoare la gaze, cu Kievul.