Reuniune militară în Coreea de Nord. Discuţiile despre noile sarcini ale armatei sugerează desfăşurarea de arme nucleare

Coreea de Nord a discutat despre atribuirea de sarcini suplimentare unităţilor sale militare de primă linie în cadrul unei reuniuni militare cheie, a declarat joi presa de stat, ceea ce sugerează că ţara ar putea dori să desfăşoare arme nucleare pe câmpul de luptă, vizând Coreea de Sud de-a lungul graniţei tensionate dintre cele două ţări rivale.

Urmărește
6092 afișări
Imaginea articolului Reuniune militară în Coreea de Nord. Discuţiile despre noile sarcini ale armatei sugerează desfăşurarea de arme nucleare

Sursa foto: AP

Discuţia are loc în contextul în care oficialii sud-coreeni au declarat că Phenianul a finalizat pregătirile pentru primul său test nuclear din ultimii cinci ani, ca parte a posibilelor sale eforturi de a construi un focos care să fie montat pe arme cu rază scurtă de acţiune capabile să lovească ţinte din Coreea de Sud, scrie AP.

În timpul unei reuniuni în curs de desfăşurare a Comisiei Militare Centrale a Partidului Muncitorilor, aflat la putere, miercuri, liderul Kim Jong Un şi alţi ofiţeri militari de rang înalt au discutat despre "activitatea de confirmare suplimentară a sarcinilor de operare ale unităţilor din prima linie a Armatei Populare Coreene şi de modificare a planurilor de operare", potrivit agenţiei oficiale de ştiri Korean Central News Agency.

Kim a ordonat, de asemenea, să fie luate măsuri pentru "sporirea capacităţilor operaţionale ale unităţilor din prima linie", a precizat KCNA. O fotografie a KCNA a arătat ceea ce părea a fi o hartă mare a coastei estice a Peninsulei Coreene, inclusiv locurile de frontieră, în picioare lângă masa de conferinţă.

"Pot să evaluez că problema desfăşurării în avans a armelor nucleare tactice a fost discutată în cadrul reuniunii într-o manieră aprofundată", a declarat Cheong Seong-Chang, analist senior la Institutul privat Sejong din Coreea de Sud.

În aprilie, când Coreea de Nord a testat un nou tip de armă tactică ghidată", a declarat că arma are "o mare importanţă în îmbunătăţirea drastică a puterii de foc a unităţilor de artilerie cu rază lungă de acţiune din prima linie, sporind eficienţa în operarea armelor nucleare tactice (ale Coreei de Nord) şi diversificarea misiunilor lor de foc".

Folosirea cuvintelor "bombe nucleare tactice" a sugerat că arma este probabil un sistem de arme cu rază scurtă de acţiune înarmat cu un focos nuclear. Unii experţi au declarat la momentul respectiv că Coreea de Nord intenţiona să desfăşoare astfel de arme ameninţând facilităţi cheie din Coreea de Sud, inclusiv bazele militare americane de acolo.

Ulterior, în aprilie, Kim a declarat că Coreea de Nord ar putea folosi preventiv armele sale nucleare dacă este ameninţată, afirmând că armele sale nucleare "nu vor fi niciodată limitate la misiunea unică de descurajare a războiului" în situaţiile în care Nordul se confruntă cu ameninţări externe la adresa "intereselor sale fundamentale". Posibilitatea ca Coreea de Nord să aibă o doctrină nucleară escaladată ar putea reprezenta o preocupare mai mare pentru Coreea de Sud, Japonia şi Statele Unite.

Kim a convocat reuniunea Comisiei Militare Centrale la începutul acestei săptămâni pentru a confirma "sarcinile cruciale şi urgente" de extindere a capacităţilor militare şi de punere în aplicare a unor politici cheie de apărare, a declarat presa de stat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici