- Home
- Externe
- BRUXELLES, (31.03.2014, 18:08)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Reuniune NATO în vederea consolidării prezenţei blocului militar în Europa de Est
Miniştrii de Externe din statele membre NATO se reunesc marţi şi miercuri la Bruxelles cu scopul de a examina o consolidare a prezenţei Alianţei Nord-Atlantice în Europa de Est, din cauza crizei ucrainene.
Urmărește
509 afișări
Reuniune NATO în vederea consolidării prezenţei blocului militar în Europa de Est (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
În cursul acestei reuniuni ordinare, cei 28 de miniştri, inclusiv secretarul de Stat american John Kerry, urmează să aprobe suspendarea unei părţi a cooperării între NATO şi Rusia, hotărâte de 5 martie, în urma intervenţiei în Crimeea.
"Cel mai important lucru este să se ofere asigurări statelor NATO" cel mai îngrijorate de criză, adică Polonia şi statele baltice, a declarat ambasadorul american la NATO Douglas Lute. "Miniştrii vor discuta măsuri adiţionale, care nu vor fi simple acţiuni de gesticulare pe termen scurt", a adăugat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Netanyahu a declarat că există progrese în negocierile cu Hamas în Gaza. O rachetă lansată de Houthi a fost interceptată deasupra Israelului
-
Cum sărbătoresc europenii Crăciunul? Tradiţii unice şi fascinante din diferite culturi
-
Israelul vrea ca grupul rebel Houthi să fie desemnat organizaţie teroristă
-
Turcia vrea să încheie un acord maritim cu Siria
Miniştrii ar putea evoca posibilitatea instalării unor baze permanente NATO în statele baltice, un subiect foarte sensibil la Moscova.
În cadrul stabilirii relaţiilor NATO-Rusia, Alianţa Nord-Atlantică s-a angajat la sfârşitul anilor '90 să nu staţioneze trupe, în mod permanent, în ţările din Europa de Est aflate în apropierea graniţelor ruse.
Dar "este clar că Moscova nu-şi respectă obligaţiile prevăzute în cadrul Parteneriatului dintre NATO şi Rusia, iar din această cauză noi putem să ne reanalizăm obligaţiile", a declarat luni un oficial de rang înalt din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.
De la începutul crizei, NATO a trimis avioane dotate cu radare de tip AWACS în spaţiile aeriene ale Poloniei şi României, iar Statele Unite avioane de tip F-15 şi F-16 în Lituania şi Polonia.
Mai multe state, inclusiv Franţa, Marea Britanie sau Germania, sunt pregătite să mobilizeze avioane de vânătoare în cadrul misiunilor NATO în statele baltice.
Altă prioritate NATO este susţinerea Kievului, ajutând autorităţile ucrainene în modernizarea armatei, fără ca Alianţa Nord-Atlantică să ia în calcul un "rol operaţional".
NATO a suspendat, până în prezent, pregătirea primei misiuni comune cu Rusia de escortare a unei nave americane care transportă arme chimice siriene ce urmează să fie distruse. Programe de cooperare sunt, de asemenea, afectate, dar Alianţa Nord-Atlantică a vrut să "lase uşa deschisă dialogului", menţinând relaţii diplomatice, potrivit unui oficial.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: O explozie la o fabrică de muniții din Turcia a dus la moartea a cel puțin 12 persoane și la rănirea altor patru. Autoritățile investighează incidentul
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Joe Biden comută pedepsele a 37 de condamnați la moarte. Acestea au fost transformate în închisoare pe viață fără posibilitatea de eliberare
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe