- Home
- Externe
- GENEVA, (22.01.2014, 19:07)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Reuniunea Geneva II evidenţiază clivajele internaţionale persistente privind criza din Siria
Reuniunea Geneva II, care a început miercuri, evidenţiază disensiunile persistente la nivel internaţional faţă de situaţia din Siria, în contextul în care opoziţia siriană - susţinută de SUA, Marea şi Franţa - cere înlăturarea regimului Bashar al-Assad, în timp ce Rusia pledează pentru negocieri.
Urmărește
295 afișări
Reuniunea Geneva II evidenţiază clivajele internaţionale persistente privind criza din Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Liderul opoziţiei siriene, Ahmed Jarba, a acuzat regimul Bashar al-Assad de crime de război în stil nazist, cerând delegaţiei guvernamentale prezente la Montreux, în apropiere de Geneva, să semneze un plan pentru transferul puterii.
Însă ministrul sirian de Externe, Walid al-Mualem, a insistat că preşedintele Bashar al-Assad nu va ceda presiunilor, denunţând "atrocităţile teroriştilor" susţinuţi de opoziţie.
Franţa a denunţat "elucubraţiile lungi şi agresive" ale delegaţiei regimului sirian, iar Statele Unite au condamnat atitudinea inadecvată a delegaţiei siriene. Secretarul de Stat american, John Kerry, a subliniat că "în niciun caz" regimul Bashar al-Assad nu poate rămâne la putere, argumentând că trebuie menţinute concluziile reuniunii Geneva I, care ar prevedea o tranziţie politică la Damasc.
Însă Serghei Lavrov, ministrul de Externe din Rusia, principalul aliat al regimului sirian la nivel internaţional, a criticat "interpretările unilaterale" ale acordului Geneva I, din 2012.
Arabia Saudită, acuzată că susţine rebelii sunniţi din Siria, a cerut Iranului şi mişcării şiite Hezbollah să retragă trupele din Siria.
Şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier, a catalogat drept "surprinzătoare şi enervantă" insistenţa regimului de la Damasc de a rămâne la putere. "Orice progrese în relaţia cu Damascul sunt expuse riscului dacă delegaţia siriană nu va demonstra puţină inteligenţă", a subliniat oficialul german.
Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi confruntări între grupuri insurgente afiliate opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul violenţelor este, potrivit diverselor estimări, între 100.000 şi 130.000 de morţi.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: CONFERINŢA GENEVA II: Opoziţia siriană îi cere lui al-Assad să predea puterea unui guvern de tranziţie. RĂSPUNSUL autorităţilor siriene
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Tu cum păstrezi spiritul Crăciunului? Liana Nica: „Privește-ți interiorul ca pe un brad pe care îl împodobești cu emoții bune”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe