- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Reuşitele şi eşecurile "marii coaliţii" din Germania
"Marea coaliţie" care a guvernat Germania timp de patru ani a reuşit să pună în practică unele dintre proiectele pe care le-a inclus în foaia sa de parcurs, însă alte dosare au eşuat din cauza divergenţelor dintre conservatori şi social-democraţi, comentează AFP.
Reuşitele şi eşecurile "marii coaliţii" din Germania, după patru ani de mandat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
REALIZĂRI
LOCURI DE MUNCĂ: numărul şomerilor a scăzut cu un milion în decurs de patru ani, însă este de aşteptat ca el să crească în acest an, după declanşarea crizei mondiale la sfârşitul lui 2008.
FISCALITATE: după cum s-au angajat în toamna lui 2005, cele două tabere au aprobat o creştere cu trei puncte procentuale a TVA, de la 16 la 19 la sută, pentru a opri creşterea deficitelor publice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
CRIZA MONDIALĂ: Guvernul a deblocat 500 de miliarde de euro pentru a susţine băncile aflate în dificultate, peste 80 de miliarde de euro pentru relansarea economiei "reale". Din această sumă, cinci miliarde au fost canalizate către foarte populara "primă de casare", care a dinamizat vânzarea de autoturisme.
Cele două tabere s-au mobilizat şi pentru a găsi un cumpărător şi a aduce garanţii publice constructorului de automobile Opel.
PENSII: a fost aprobată creşterea vârstei de pensionare de la 65 la 67 de ani, pentru a face faţă îmbătrânirii populaţiei. Reforma - un alt angajament comun al celor doi parteneri - se va aplica foarte progresiv, între 2012 şi 2029.
FAMILIA: într-o Germanie marcată de o rată foarte scăzută a natalităţii şi unde femeile întâmpină dificultăţi în a-şi armoniza maternitatea şi viaţa profesională, "marea coaliţie" a înfiinţat un salariu parental acordat timp de maximum 14 luni şi a investit masiv în construcţia de creşe.
EŞECURI
SĂNĂTATE: coaliţia nu a reuşit să reformeze în profunzime sistemul public al asigurărilor de sănătate, confruntat cu deficite colosale. Mulţi comentatori văd în acest lucru principalul eşec. Cele două tabere au prezentat proiecte diametral opuse şi au convenit asupra unui compromis calificat recent ca fiind "şchiop şi hibrid" de săptămânalul Der Spiegel.
SALARII: SPD a dorit introducerea unui salariu minim generalizat, egal pentru toată lumea. Dreapta nu a fost de acord. De aici a luat naştere un compromis: salarii minime în anumite sectoare profesionale, diferite de la o ramură la alta şi de la o regiune la alta.
FINANŢE PUBLICE: la sfârşitul lui 2005, partenerii şi-au anunţat intenţia de a ajunge la un echilibru bugetar în 2010. În 2008, obiectivul era deja aproape atins. Însă de atunci a apărut criza mondială, iar deficitul ar urma să atingă 6 la sută anul viitor, de două ori limita impusă de "criteriile de la Maastricht".
ECONOMIE: foarte dependentă de exporturi, Germania se numără printre ţările industrializate afectate cel mai grav de criză. Această ţară ar trebui să anunţe o recesiune de 5-6 la sută în acest an, un record din 1945. Se observă totuşi o reluare timidă a creşterii din primăvară, adică puţin mai devreme decât se anticipase.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.