Reuters: Cum arată planul "de pace" gândit de Putin pentru Trump. Surse ruse: cedări de teritorii, renunţare la NATO, armată redusă

Vladimir Putin este deschis să discute un acord de încetare a focului în Ucraina cu Donald Trump, dar exclude orice concesii teritoriale majore şi insistă ca Kievul să renunţe la ambiţiile de a adera la NATO, au declarat pentru Reuters cinci surse care cunosc gândirea Kremlinului.

Urmărește
4339 afișări
Imaginea articolului Reuters: Cum arată planul "de pace" gândit de Putin pentru Trump. Surse ruse: cedări de teritorii, renunţare la NATO, armată redusă

Reuters: Cum arată planul "de pace" gândit de Putin pentru Trump. Surse ruse: cedări de teritorii, renunţare la NATO, armată redusă

Preşedintele ales al SUA, Trump, care a promis să pună capăt rapid conflictului, se întoarce la Casa Albă într-un moment de ascensiune a Rusiei. Moscova controlează o parţi notabile din Ucraina şi avansează în cel mai rapid ritm din ultimii doi ani. În total, Rusia deţine peste 110 000 km pătraţi de teritoriu ucrainean. Ucraina deţine aproximativ 650 km pătraţi din regiunea rusă Kursk.
 
În prima raportare detaliată a ceea ce preşedintele Putin ar accepta în orice acord negociat de Trump, cei cinci actuali şi foşti oficiali ruşi au declarant pentru Reuters că Kremlinul ar putea fi de acord, în linii mari, să îngheţe conflictul de-a lungul liniilor frontului.
 
Ar putea exista loc de negociere cu privire la împărţirea exactă a celor patru regiuni estice Doneţk, Luhansk, Zaporojie şi Kherson.
 
În timp ce Moscova susţine că cele patru regiuni fac parte integrantă din Rusia, fiind apărate de umbrela nucleară a ţării, forţele sale de pe teren controlează 70-80% din teritoriu, cu aproximativ 26 000 km pătraţi încă deţinuţi de trupele ucrainene.
 
Rusia ar putea fi, de asemenea, dispusă să se retragă din porţiunile relativ mici de teritoriu pe care le deţine în regiunile Harkov şi Mykolaiv, în nordul şi sudul Ucrainei, au declarat doi dintre oficiali, citaţi de Reuters.
 
Putin a declarat luna aceasta că orice acord de încetare a focului ar trebui să reflecte „realităţile” de pe teren, dar că se teme de un armistiţiu de scurtă durată care ar permite doar Occidentului să reînarmeze Ucraina.
 
„Dacă nu există neutralitate, este greu de imaginat existenţa unor relaţii de bună vecinătate între Rusia şi Ucraina”, a declarat Putin la grupul de discuţii Valdai la 7 noiembrie.
 
Deşi Rusia nu va tolera aderarea Ucrainei la NATO sau prezenţa trupelor NATO pe teritoriul ucrainean, este deschisă la discutarea garanţiilor de securitate pentru Kiev, potrivit celor cinci actuali şi foşti oficiali.
 
Printre alte concesii ucrainene pe care Kremlinul le-ar putea solicita se numără acordul Kievului de a limita dimensiunea forţelor sale armate şi angajamentul de a nu restricţiona utilizarea limbii ruse, au declarat persoanele respective.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici