Reuters: Germania a suspendat noile exporturi de arme către Israel

Germania a suspendat noile exporturi de arme de război către Israel în timp ce se ocupă de provocările juridice, potrivit unei analize Reuters a datelor şi a unei surse apropiate de Ministerul Economiei.

Urmărește
1070 afișări
Imaginea articolului Reuters: Germania a suspendat noile exporturi de arme către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licenţelor de export pentru arme către Israel din cauza presiunii juridice şi politice exercitate de cazurile juridice care susţin că astfel de exporturi din Germania încalcă dreptul umanitar.

Ministerul Economiei nu a răspuns la solicitările de comentarii. Cu toate acestea, guvernul german a emis o declaraţie după publicarea articolului Reuters.

„Nu există niciun boicot german al exporturilor de arme împotriva Israelului”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Hebestreit.

Anul trecut, Germania a aprobat exporturi de arme către Israel în valoare de 326,5 milioane de euro (363,5 milioane de dolari), inclusiv echipamente militare şi arme de război, o creştere de 10 ori faţă de 2022, potrivit datelor Ministerului Economiei, care aprobă licenţele de export.

Cu toate acestea, aprobările au scăzut în acest an, cu doar 14,5 milioane de euro acordate din ianuarie până la 21 august, conform datelor furnizate de Ministerul Economiei ca răspuns la o întrebare parlamentară.

Din această sumă, categoria armelor de război a reprezentat doar 32.449 de euro.

În apărarea sa faţă de două cazuri, unul în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie şi unul la Berlin, intentate de Centrul European pentru Drepturile Constituţionale şi Drepturile Omului, guvernul a declarat că nicio armă de război nu a fost exportată sub nicio licenţă eliberată de la atacurile Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, cu excepţia pieselor de schimb pentru contractele pe termen lung, a adăugat sursa.

Atacul Israelului asupra Gaza a ucis peste 41.000 de palestinieni începând cu 7 octombrie, potrivit ministerului local al sănătăţii controlat de Hamas. De asemenea, a strămutat cea mai mare parte a populaţiei de 2,3 milioane, a provocat o criză a foametei şi a condus la acuzaţii de genocid la Curtea Mondială, pe care Israelul le neagă.

Niciun caz de contestare a exporturilor germane de arme către Israel nu a avut încă succes, inclusiv un caz intentat de Nicaragua la CIJ.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici