- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Reuters: UE, tot mai nemulţumită de eşecul României şi Bulgariei de a rezolva corupţia
Comisia Europeană şi membrii UE sunt tot mai nemulţumiţi de eşecul României şi Bulgariei de a rezolva problema corupţiei şi de a implementa alte reforme, Sofia ajungând în centrul atenţiei din cauza aparentei incapacităţi de a combate eficient criminalitatea organizată, comentează Reuters.
Reuters: UE, tot mai nemulţumită de eşecul României şi Bulgariei de a rezolva corupţia (Imagien: Mediafax Foto)
UE a dispus de o pârghie eficientă faţă de Bulgaria şi România înaintea aderării acestora la UE, când putea ameninţa cele două ţări cu amânarea aderării şi în acest fel a contribuit la aplicarea multor reforme politice şi economice, comentează Reuters.
Acum, cele două state au devenit membri cu drepturi depline ai UE, care nu mai are decât posibilităţi limitate de a determina aplicarea reformelor. Unele dintre măsurile pe care le poate lua Uniunea în cazul în care România şi Bulgaria nu îşi respectă angajamentele sau provoacă alte probleme sunt prevăzute de tratatele de aderare, altele pot fi aplicate oricărui stat membru.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
AJUTOARE FINANCIARE
Comisia Europeană poate amâna, reduce sau recupera ajutoarele regionale în cazul în care se dovedeşte că administrarea acestora e afectată de corupţie.
Aceasta este principala pârghie - România trebuie să primească, până la sfârşitul anului 2013, fonduri europene în valoare de 32 de miliarde de euro, iar Bulgaria, 11 miliarde de euro. În cazul în care Comisia ajunge la concluzia că ajutoarele pentru agricultură sunt alocate necorespunzător, poate suspenda plăţile în baza unei analize de la caz la caz.
JUSTIŢIE ŞI AFACERI INTERNE
Statele membre UE pot refuza recunoaşterea automată şi aplicarea anumitor sentinţe civile şi penale, ca şi mandatele de arestare emise fie în România, fie în Bulgaria dacă cele două ţări nu îndeplinesc anumite obiective în lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate.
Printre domeniile vizate se numără procedurile de insolvenţă, problemele familiale, responsabilitatea parentală, solicitările necontestate sau mandatele europene de arestare.
Comisia urmează să formuleze, la jumătatea anului, recomandări privind eventuala aplicare a unor astfel de sancţiuni.
SECURITATEA ALIMENTARĂ
Comisia poate ca, în primii trei ani de la aderare, să blocheze exporturile de produse româneşti şi bulgăreşti către restul UE, în cazul în care cele două ţări nu respectă reglementările europene în domeniul veterinar, al igienei agricole sau al securităţii alimentare. Comisia poate elabora liste cu firmele de prelucrare a alimentelor care nu pot exporta produse în restul Uniunii.
PIAŢA INTERNĂ. Comisia poate ca, pe baza unei analize de la caz la caz, să limiteze aplicarea politicilor privind piaţa internă europeană sau cele transfrontaliere într-un anumit sector, dacă România şi Bulgaria nu aplică reglementări europene relevante.
Printre domeniile vizate se numără patru reglementări privind libertatea de circulaţie - pentru persoane, bunuri, serviici şi capital -, precum şi politici comune în sectoarele concurenţei, energiei, transporturilor şi telecomunicaţiilor.
Este puţin probabil ca această clauză să fie activată, deoarece cele două ţări sunt bine integrate, din punct de vedere economic, în UE.
DREPTURILE ÎN UE
În cazuri extreme, UE poate suspenda unele drepturi ale unui stat membru, cum este dreptul de vot în organele de luare a deciziilor, dacă acel stat "încalcă grav şi în mod repetat" reglementările UE privind libertăţile, principiile democratice, drepturile omului şi statul de drept.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:36
-
astăzi, 20:35