Reuters: Un conflict între grupul kurd YPG, susţinut de SUA, şi armata turcă ar putea izbucni în nordul Siriei/ Ankara acuză: Washingtonul a creat "nu doar o organizaţie teroristă", ci o "mică armată"

Grupul rebel kurd YPG avertizează că în nordul Siriei ar putea izbucni un conflict militar de amploare cu armata turcă, Administraţia Recep Erdogan transmiţând că va riposta la activităţile ostile şi acuzând SUA că au creat "nu doar o organizaţie teroristă", ci o "mică armată", relatează Reuters.

Urmărește
2058 afișări
Imaginea articolului Reuters: Un conflict între grupul kurd YPG, susţinut de SUA, şi armata turcă ar putea izbucni în nordul Siriei/ Ankara acuză: Washingtonul a creat "nu doar o organizaţie teroristă", ci o "mică armată"

Reuters: Un conflict militar între grupul kurd YPG şi armata turcă ar putea izbucni în nordul Siriei

În ultimele zile au avut loc schimburi de focuri în nordul Siriei între membri ai organizaţiei insurgente kurde Unităţile Populare de Apărare (YPG) şi militari turci.

Sipan Hemo, liderul grupului insurgent kurd sirian susţinut de Statele Unite, a acuzat Turcia că ar pregăti o intervenţie militară de amploare în provinciile siriene Alep şi Afrin. "Pregătirile militare ale Turciei au atins nivelul unei declaraţii de război şi ar putea conduce în următoarele zile la confruntări de amploare. Noi nu vom privi pasivi la o eventuală agresiune", a atras atenţia Sipan Hemo, citat de agenţia Reuters.

Administraţia Recep Tayyip Erdogan se concentrează de la izbucnirea războiului din Siria pe contracararea grupurilor insurgente kurde.

În ultimele săptămâni, Turcia a suplimentat efectivele militare în provincia siriană Alep. "Nu este nicio declaraţie de război. Dar principalul obiectiv al grupului YPG constituie o ameninţare pentru Turcia, iar, dacă Turcia va observa vreo manevră a YPG în nordul Siriei pe care o va considera o ameninţare concretă, va riposta", a declarat vicepremierul turc Numan Kurtulmus într-un interviu acordat Reuters.

Sipan Hemo susţine că gruparea kurdă YPG va continua operaţiunile împotriva reţelei teroriste Stat Islamic până la eliberarea oraşului Raqqa, argumentând că este vorba de o "colaborare cu alianţa internaţională" coordonată de SUA pentru "eliberarea Siriei de terorism" şi pentru "instituirea unui sistem politic capabil să producă transformări democratice reale".

Turcia a primit asigurări din partea Administraţiei Donald Trump că armele oferite grupării kurde YPG vor fi predate după înfrângerea organizaţiei teroriste Stat Islamic. Însă Ankara nu crede în această promisiune. "Nu s-a întâmplat niciodată în Orientul Mijlociu ca vreo grupare să fie aprovizionată cu armament, iar apoi să returneze armele". Statele Unite "au creat aici mai mult decât o organizaţie teroristă, au creat o mică armată", a acuzat Numan Kurtulmus.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 270.000 de morţi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici