Prima pagină » Știri externe » Oficial irakian: Turcia trebuie să-şi retragă în totalitate militarii din ţară

Oficial irakian: Turcia trebuie să-şi retragă în totalitate militarii din ţară

Turcia trebuie să-şi retragă toate trupele de pe teritoriul Irakului, nu să-şi reorganizeze militarii, a insistat purtătorul de cuvânt al Cabinetului premierului irakian, după ce luni o parte din forţele turce au părăsit baza militară din apropiere de Mosul şi s-au îndreptat spre nordul ţării.
Oficial irakian: Turcia trebuie să-şi retragă în totalitate militarii din ţară

Un detaşament din cadrul trupelor turce trimise în nordul Irakului a părăsit luni tabăra Bashiqa, situată în apropiere de Mosul, un oraş aflat sub controlul Statului Islamic (SI), şi s-a îndreptat spre nordul ţării. Cabinetul premierului turc a anunţat vineri că a decis să-şi reorganizeze personalul militar din tabăra Bashiqa, în urma unor negocieri cu oficiali irakieni.

„Poziţia guvernului irakian rămâne aceeaşi: Turcia trebuie să-şi retragă trupele dincolo de frontierele internaţionale, nu să-şi reorganizeze detaşamentul”, a subliniat Saad al-Hadithi, purtătorul de cuvânt al Cabinetul premierului irakian, Haider Al-Abadi, pentru agenţia de presă Reuters.

Jabbar Yawar, secretarul general al forţelor kurde peshmerga care controlează zona în care trupele turce au fost detaşate, a precizat că zece tancuri au fost mutate din tabăra Bashiqa într-o altă tabără turcă din regiunea kurdă din Irak.

Turcia a trimis, în urmă cu aproape două săptămâni (4 decembrie), circa 150 de militari, tancuri şi sisteme de artilerie în nordul Irakului, în cadrul misiunii de antrenare a miliţiilor tribale care luptă împotriva reţelei teroriste Stat Islamic (SI), în apropiere de oraşul Mosul, aflat sub controlul membrilor SI. Bagdadul a cerut în ziua următoare retragerea imediată a trupelor turce din nordul Irakului, denunţând o „incursiune” şi o încălcare a suveranităţii sale, acordând Turciei un ultimatum de 48 de ore.

Ulterior, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a anunţat că Turcia nu va mai trimite militari în Irak, dar nu va retrage trupele deja prezente pe teritoriul irakian. Ca reacţie la răspunsul Turciei, guvernul irakian a cerut, marţea trecută, Alianţei Nord-Atlantice să exercite presiuni asupra Turciei pentru retragerea militarilor turci trimişi în nordul Irakului, după ce Rusia a catalogat drept „inacceptabilă” prezenţa contingentului turc, solicitând o reuniune a Consiliului de Securitate ONU.