Pentru moment, singurul deces înregistrat este cel al unei tinere care s-a înecat, deoarece a fost acoperită duminică de un val, odată cu apropierea ciclonului Tomas de insula Vanua Levu.
Directorul Biroului naţional pentru catastrofe, Pajiliai Dobui, a evocat „numeroase decese” neconfirmate.
„Cred că unele persoane şi-au pierdut viaţa, dar nu s-au înregistrat decât câteva (decese)”, a afirmat el. Poliţia nu a putut confirma numărul victimelor deoarece comunicaţiile cu insulele afectate nu au fost restabilite, a adăugat el.
„Consiliul naţional pentru catastrofe a declarat starea de catastrofă naturală în diviziunile (administrative) din nord şi est”, a afirmat un oficial responsabil cu gestionarea catastrofelor, Anthony Blake.
„Până în acest moment, estimările noastre relevă peste 50 de locuinţe distruse, este o problemă foarte gravă. Ne aşteptăm ca aceste cifre să crească în următoarele zile”, a adăugat el.
Autorităţile şi-au exprimat îngrijorarea faţă de situaţia insulelor nordice Cikobia şi Qelelevu unde comunicaţiile nu mai funcţionează.
Potrivit serviciilor meteorologice din Fiji, ciclonul Tomas a fost însoţit de rafale cu o viteză medie de 175 de kilometri pe oră. Pe mare, acesta a provocat valuri de 7,2 metri înălţime, iar echipajele navelor au fost sfătuite să evite zona.
„Ciclonul îşi va menţine intensitatea maximă timp de circa 12 ore, ulterior diminuându-se”, a anunţat marţi directorul serviciilor meteorologice, Rajendra Prasad.
Principalele două insule, Viti Levu şi Vanua Levu au fost cele mai afectate de ciclon, care s-a deplasat ulterior spre est, unde două sate au fost inundate pe insula Lakeba.
Mii de persoane evacuate din locuinţe s-au refugiat în centre organizate de autorităţi, în special în Vanua Levu, potrivit lui Dobui.
Peste 17.000 de persoane au trebuit să fie evacuate, în principal în nordul arhipelagului, unde ciclonul a afectat clădirile şi recoltele şi a provocat inundaţii. Drumurile au fost blocate de copaci şi stâlpi de electricitate, a declarat Dobui pentru un post de radio local.
În arhipelagul insulelor Fiji, din sudul Pacificului, locuiesc aproape un milion de persoane. Şcolile şi sediile administraţiilor vor rămâne închise marţi, iar în mare parte a teritoriului au intrat în vigoare restricţii de circulaţie.
Anterior, Tomas a cauzat pagube materiale şi a afectat vegetaţia în Futuna, din arhipelagul francez Wallis şi Futuna, situat la nord-est de Fiji.