- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (28.05.2024, 08:38)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Revoltă mondială după un atac israelian asupra unei tabere de corturi din Rafah: 45 de morţi
- Un atac aerian israelian a declanşat un incendiu în care au murit 45 de persoane într-o tabără de corturi din oraşul Rafah din Gaza, au anunţat luni oficialii.
- Atacul a provocat un val de proteste din partea liderilor mondiali, care cer punererea în aplicare a deciziei CIJ, scrie Reuters.
Urmărește
1570 afișări
Revoltă mondială după un atac israelian asupra unei tabere de corturi din Rafah: 45 de morţi
Familiile palestiniene s-au grăbit la spitale pentru a-şi pregăti morţii pentru înmormântare, după atacul de duminică noaptea când au fost incendiate corturi şi adăposturi metalice şubrede.
Armata israeliană, care încearcă să elimine Hamas din Gaza, a declarat că investighează rapoartele potrivit cărora un atac efectuat împotriva comandanţilor grupării militante islamiste din Rafah ar fi provocat incendiul.
Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că atacul nu a avut ca scop să provoace victime civile.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Qatarul ameninţă UE că va taia gazul. Ministrul energiei din Qatar: "Nu blufez"
„În Rafah, am evacuat deja aproximativ 1 milion de locuitori necombatanţi şi, în ciuda eforturilor noastre maxime de a nu face rău necombatanţilor, din păcate, ceva a mers tragic de rău”, a declarat el într-un discurs în parlament, care a fost întrerupt de strigătele parlamentarilor din opoziţie.
Supravieţuitorii au declarat că familiile se pregăteau să doarmă atunci când lovitura a lovit cartierul Tel Al-Sultan, unde mii de oameni se adăposteau după ce forţele israeliene au început o ofensivă terestră în estul oraşului Rafah în urmă cu peste două săptămâni.
„Ne rugam... şi pregăteam paturile copiilor noştri pentru a dormi. Nu a fost nimic neobişnuit, apoi am auzit un zgomot foarte puternic, iar focul a izbucnit în jurul nostru”, a declarat Umm Mohamed Al-Attar, o mamă palestiniană care poartă eşarfă roşie pe cap.
„Toţi copiii au început să ţipe... Sunetul a fost terifiant; am simţit că metalul era pe cale să se prăbuşească peste noi, iar schijele au căzut în camere”.
Imagini video obţinute de Reuters au arătat un incendiu care făcea ravagii în întuneric şi oameni care ţipau de panică. Mai mult de jumătate dintre morţi erau femei, copii şi persoane în vârstă, au declarat oficialii din domeniul sănătăţii din Gaza, administrată de Hamas, adăugând că este posibil ca numărul morţilor să crească din cauza persoanelor cu arsuri grave.
Medicii au declarat ulterior că un atac aerian israelian, luni, asupra unei case din Rafah a ucis şapte palestinieni, iar alţi câţiva au fost răniţi.
Armata israeliană a declarat că atacul de duminică, bazat pe „informaţii precise”, l-a eliminat pe şeful de stat major al Hamas pentru cel de-al doilea şi mai mare teritoriu palestinian, Cisiordania, plus un alt oficial aflat în spatele atacurilor mortale asupra israelienilor.
Aceasta a urmat interceptării a opt rachete trase spre Israel din zona Rafah, în extremitatea sudică a Fâşiei Gaza.
Atacurile continuă şi după ordonanţa de încetare a conflictului
Israelul şi-a continuat ofensiva în pofida unei hotărâri a instanţei supreme a ONU care a ordonat vineri să înceteze atacurile, afirmând că decizia instanţei îi acordă o anumită marjă de manevră pentru acţiuni militare în această zonă. De asemenea, instanţa a reiterat apelurile pentru eliberarea imediată şi necondiţionată a ostaticilor deţinuţi de Hamas în Gaza.
Statele Unite au îndemnat Israelul să aibă mai multă grijă pentru a proteja civilii, dar nu au cerut oprirea incursiunii de la Rafah.
„Israelul are dreptul de a se îndrepta împotriva Hamas şi înţelegem că acest atac a ucis doi terorişti Hamas de rang înalt care sunt responsabili de atacuri împotriva civililor israelieni”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate. „Dar, aşa cum am fost clari, Israelul trebuie să ia toate măsurile de precauţie posibile pentru a proteja civilii”.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că este „indignat” de ultimele atacuri ale Israelului. „Aceste operaţiuni trebuie să înceteze. Nu există zone sigure în Rafah pentru civilii palestinieni", a declarat el pe X. Câteva mii de manifestanţi s-au adunat ulterior la Paris pentru a protesta împotriva ofensivei din Gaza.
Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, şi şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, au declarat că hotărârea Curţii Internaţionale de Justiţie trebuie respectată.
„Dreptul umanitar internaţional se aplică pentru toţi, de asemenea şi în cazul conducerii războiului de către Israel”, a declarat Baerbock.
Guvernul Canadei s-a declarat „îngrozit” de atacul aerian mortal de la Rafah şi a cerut o încetare imediată a focului.
„Canada nu susţine o operaţiune militară israeliană în Rafah”, a declarat ministrul de externe Melanie Joly într-o postare pe X. „Acest nivel de suferinţă umană trebuie să ia sfârşit”.
Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au condamnat, de asemenea, atacul israelian, iar Qatar a declarat că lovitura de la Rafah ar putea împiedica eforturile de mediere a unei încetări a focului şi a unui schimb de ostatici.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe