- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
"Revoluţia de pe Nil", un "tsunami pentru lumea arabă", scrie presa internaţională
Presa internaţională a reacţionat sâmbătă cu un optimism prudent la demisia preşedintelui egiptean Hosni Mubarak, comparată cu căderea Zidului Berlinului sau cu un "tsunami pentru lumea arabă", insistând pe incertitudinile legate de viitorul lumii arabe.
"Revoluţia de pe Nil", un "tsunami pentru lumea arabă", scrie presa internaţională (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Marşul Egiptului spre libertate politică nu face decât să înceapă", scrie Wall Street Journal. "Dar acest nou Egipt este cea mai bună ocazie după 11 septembrie de a schimba lumea arabă sclerozată şi ar trebui ca egiptenii şi prietenii lor să profite de ea".
New York Times apreciază că Statele Unite şi celelate ţări democratice trebuie acum să fie pregătite să facă presiuni "pentru o schimbare democratică completă" în Egipt.
Washington Post consideră de asemenea că SUA şi celelate ţări occidentale ar trebui să înceapă să facă presiuni asupra militarilor egipteni: "Puterea (militară) ar putea decide o foaie de parcurs spre democraţie şi alegeri".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Potrivit cotidianului britanic The Times, căderea lui Mubarak aduce "bucurie, speranţă şi libertate Egiptului, dar şi ameninţarea incertitudinii şi schimbării într-o regiune volatilă".
"Acesta a fost momentul căderii Zidului Berlinului pentru această generaţie. Egiptul, Orientul Mijlociu şi politica din lumea arabă au fost schimbate pentru totdeauna", apreciază cotidianul, considerând că "nu vor cădea toate piesele de domino. Dar multe Guverne se vor grăbi acum să evite aceleaşi condiţii care au adus revoluţia" egipteană.
The Daily Telegraph se arată însă mai prudent: "Să nu aveţi nici o îndoială, ceea ce este salutat ca un triumf al poporului este o preluare a puterii militară". Demisia lui Mubarak "poate marca debutul crizei ţării, nu sfârşitul ei", avertizează cotidianul.
The Independent constată că armata este de acum la conducere. "Totul depinde acum de maniera în care armata va utiliza puterea", scrie ziarul, amintind că, "din nefericire", precedentele sugerează că regimurile militare pot fi la fel de reticente privind cedarea puterii ca şi preşedinţii autocraţi.
După fuga lui Ben Ali din Tunisia şi demisia lui Mubarak, editorialiştii francezi se întreabă "cine este la rând", iar primul pe lista pronosticurilor vine preşedintele algerian Abdelaziz Bouteflika.
"Frica schimbă tabăra şi angoasa se strecoară în capul dictatorilor", notează Liberation. "Şi chiar două. În mai puţin de o sută de zile, la Tunis şi Cairo, două regimuri despre care se credea că sunt invincibile au căzut în capcana istoriei".
"Numeroase regimuri autoritare vor trebui să se adapteze la noua ordine, sau chiar să se pregătească să predea ştafeta", apreciază Le Figaro.
La Tunis, presa se întreabă de asemenea: "Cine este la rând?". "Această revoluţie este şi a noastră", titrează Le Temps. "Preşedintele-dictator (Mubarak) a înţeles în sfârşit că nici o forţă, oricât de puternică ar fi, nu se poate opune voinţei poporului. Din păcate pentru el, a înţeles prea târziu şi nu a asimilat lecţia tunisiană foarte recentă".
Asharq Al-Awsart, un ziar de la Londra al cărui proprietar este Arabia Saudită, salută demisia lui Mubarak şi scrie că "ritmul revoltei din Egipt zguduie Iranul".
"Revoluţia de pe Nil", titrează Financial Times, care apreciază că în "Egipt şi în lumea arabă nu mai există motive" să nu se aplice principiile democratice.
Cotidianul spaniol El Pais subliniază că "după 18 zile de efort colectiv exemplar, egiptenii au atins primul obiectiv fundamental al revoltei lor, căderea lui Hosni Mubarak". Acest "număr de echilibristică promiţător poate fi începutul drumului libertăţii, dar el este de asemenea plin de riscuri".
Pentru ziarul conservator ABC, este vorba despre un "tsunami pentru lumea arabă", iar "Occidentul trebuie să influenţeze construcţia viitorului Egipt şi a altor ţări din regiune, pentru a limita influenţele islamiştilor".
Presa oficială chineză a insistat la rândul său asupra necesităţii de a se "restaura stabilitatea" în Egipt.
Presa guvernamentală din Egipt, care afişa de obicei un sprijin constant pentru Mubarak, a salutat sâmbătă "Revoluţia tinerilor", care au "învins" regimul.
"Trebuie să îi dăm un nume şi nu putem să o numim decât «revoluţia web-ului», pentru că generaţia blogurilor, a Facebook şi a Twitter este cea care a dat foc pulberii şi a dus la căderea liderului", conchide cotidianul italian La Repubblica.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:03
-
ieri, 23:10