- Home
- Externe
- (30.04.2021, 21:54)
- Beatrice Dumitru
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Revoluţie la Vatican. Papa a decis ca episcopii şi cardinalii să fie judecaţi de tribunalul penal al Vaticanului
- Episcopii şi cardinalii, până acum ultra-protejaţi, pot fi judecaţi şi condamnaţi de tribunalul penal laic al Cetăţii Vaticanului.
- Decizia a fost anunţată într-un text semnat de Papa şi va intra în vigoare la 1 mai 2021.
- Aceast tribunal de primă instanţă a fost dur criticat pentru că nu îi putea convoca pe cei mai înalţi prelaţi ai Bisericii.
Urmărește
3201 afișări
Revoluţie la Vatican. Papa a decis ca episcopii şi cardinalii să fie judecaţi de tribunalul penal al Vaticanului
Papa Francisc a făcut un pas decisiv vineri, 30 aprilie. Episcopii şi cardinalii, până acum ultraprotejaţi, pot fi judecaţi şi condamnaţi de tribunalul penal laic al Cetăţii Vaticanului, unde judecă magistraţi laici italieni şi nu preoţi, relatează Le Figaro.
Decizia, văzută ca o mini-revoluţie, a fost anunţată într-un text semnat de Papa şi va intra în vigoare la 1 mai 2021.
Papa Francisc a dorit astfel să afirme principiul egalităţii în faţa justiţiei Vaticanului a tuturor membrilor Bisericii „fără privilegii datând din trecut”, potrvit unui decret emis de papă din proprie iniţiativă, numit „motu proprio.”
Aceast tribunal de primă instanţă a fost dur criticat pentru că nu îi putea convoca pe cei mai înalţi prelaţi ai Bisericii.
Un proces instrumentat de această instanţă în 2017, de exemplu, a analizat finanţarea lucrărilor de renovare a apartamentului de 400 mp al cardinalului Tarcisio Bertone, numărul doi la Vatican pe vremea Papei Benedict al XVI-lea. Un fost manager al Fundaţiei Spitalul de Pediatrie Bambino Gesu (deţinut de Vatican), acuzat de delapidare, a fost condamnat la un an de închisoare, însă cardinalul Bertone, aflat în centrul dosarului, nu a fost niciodată audiat de judecători.
Această schimbare majoră intervine în momentul în care mai multe procese penale de răsunet se întrevăd în lunile următoare, implicând cardinali şi episcopi care au lucrat în secretariatul de stat (guvernul Vaticanului). Prin urmare, pentru prima dată, aceştia ar putea fi interogaţi de judecătorii laici ai instanţei penale.
De asemenea, o investigaţie complexă cu privire la finanţarea opacă, prin intermediul oamenilor de afaceri italieni, a unei clădiri de lux din Londra, cu aprobarea Secretariatului de Stat este în curs de desfăşurare. Ancheta ar trebui să stabilească dacă vreun prelat superior a comis erori de judecată sau a fost corupt.
Un cardinal foarte important de la Vatican, italianul Angelo Becciu, fostul număr doi al Secretariatului de Stat, a fost, de exemplu, împins anul trecut să demisioneze de către Papa Francisc, care i-a spus că nu este demn de încrederea sa, fiind suspectat de anchetatori de „delapidare.”
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze au salvat de Crăciun peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: NEWS ALERT. Rusia sancţionează oficiali UE, inclusiv pe preşedintele Parlamentului European
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:03
-
astăzi, 17:55
Guatemala este dispusă să accepte deportaţii din America Centrală propuşi de Trump - surse Reuters