- Home
- Externe
- KIEV, (12.05.2015, 14:18)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rezervaţia biosferei Cernobîl: Ucraina vrea să restrângă zona interzisă din jurul centralei nucleare
Ministerul Ecologiei şi Resurselor Naturale de la Kiev i-a sugerat preşedintelui ucrainean, Petro Poroşenko, să reducă suprafaţa zonei interzise de la Cernobîl la o rază de zece kilometri în jurul centralei nucleare şi să creeze o arie naturală protejată pe restul de două treimi.
Urmărește
483 afișări
Rezervaţia biosferei Cernobîl: Ucraina vrea să restrângă zona interzisă din jurul centralei nucleare (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)
"Am semnat un document pentru crearea biosferei Cernobîl. Zona cea mai apropiată, de aproximativ zece kilometri în jurul centralei, va rămâne interzisă, în timp ce restul teritoriului va fi transformat în rezervaţia biosferei Cernobîl", a declarat ministrul Ihor Şevcenko, citat de Interfax Ucraina, în pagina electronică.
El a precizat, de asemenea, că activităţile economice vor fi permise, iar populaţia va putea trăi în unele zone ale rezervaţiei naturale.
"Nivelul de radiaţii este sigur şi pot fi desfăşurate activităţi economice aici", a declarat Şevcenko, adăugând că au fost aprobate documente relevante de către toate agenţiile publice şi că acestea au fost trimise Ministerului Justiţiei, urmând ca ulterior să fie trimise preşedintelui, care va emite un decret.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Liderul suprem al Iranului spune că inamicii vor primi un „răspuns zdrobitor”
-
Alegeri SUA 2024: Cum este ales preşedintele SUA. De ce un candidat care obţine cele mai multe voturi poate să piardă alegerile
-
Datoria publică a României a crescut în august la 886,9 miliarde de lei, ajungând la 52,7% din PIB
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
Explozia de la 26 aprilie 1986 de la reactorul numărul 4 a provocat moartea a cel puţin 30 de persoane la centrala nucleară de la Cernobîl şi a altor câtorva mii în urma radiaţiilor. Accidentul a forţat evacuarea a sute de mii de persoane din locuinţele lor din Ucraina, vestul Rusiei şi Belarus.
Conducerea centralei hotărâse atunci să profite de oprirea planificată a reactorului pentru a face un test de securitate. Testul a început în data de 26 aprilie 1986, la ora 01.23 şi 4 secunde. Cu puţin timp înainte ca acest minut fatal să se încheie, s-a produs o creştere necontrolată a energiei, declanşând două explozii, urmate de incendii. Anchetele au dezvăluit ulterior erori de manipulare şi de concepţie la reactorul sovietic de tip RBMK.
Miezul reactorului a fost distrus şi un nor puternic radioactiv s-a ridicat spre cer. O parte s-a lăsat peste zonele din jurul centralei, dar rafalele de vânt au purtat elementele radioactive spre alte regiuni din Ucraina, precum şi în Belarus, Rusia şi Europa Occidentală.
Doi muncitori au fost ucişi de explozie şi alţi 28 de salvatori şi membri ai personalului au murit în lunile următoare din cauza expunerii la radiaţii. Ruinele reactorului accidentat au fost acoperite în 1986 cu o şapă de beton, însă această instalaţie, construită în regim de urgenţă, este fisurată şi nu poate să fie considerată sigură. Un nou înveliş pentru reactor este în construcţie, dar proiectul, care s-a dovedit mai scump decât se preconiza, a rămas fără fonduri.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Prințul Andrew se confruntă cu dificultăți financiare după ce Regele Charles i-a anulat alocația regală
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Uraganele reprezintă o amenințare gravă pentru sănătatea publică. Care sunt bolile mortale nou apărute
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:15
Tomac: Votul va decide dacă R. Moldova face un salt uriaş înainte sau un pas la fel de mare înapoi
-
astăzi, 22:04
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 983. SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina / Zelenski le cere aliaţilor să nu mai privească, ci să acţioneze în privinţa Coreei de Nord / Forţele ruseşti domină frontul din estul Ucrainei / Ucraina va produce rachete antidrone împreună cu un producător belgian