Rezervorul din Ungaria prezenta scurgeri de noroi roşu încă din iunie

Rezervorul în care era stocat noroi roşu toxic şi care a cedat luni în vestul Ungariei, provocând o catastrofă ecologică, prezenta scurgeri de mai multe luni, susţine organizaţia neguvernamentală ecologistă Fondul mondial pentru protecţia naturii (WWF) sâmbătă, într-un comunicat citat de AFP.

Urmărește
376 afișări
Imaginea articolului Rezervorul din Ungaria prezenta scurgeri de noroi roşu încă din iunie

Rezervorul din Ungaria prezenta scurgeri de noroi roşu încă din iunie (Imagine: www.wwf.at)

O fotografie realizată în iunie arată că existau deja scurgeri de noroi roşu din rezervorul uzinei de alumină din Ajka (la 160 de kilometri vest de Budapesta), precizează WWF într-un comunicat publicat pe site-ul său de Internet.

Imaginile aeriene arată, de asemenea, urme roşii în exterior, la marginea rezervorului, în apropiere de zona care a cedat la începutul săptămânii, provocând moartea a şapte persoane, potrivit ultimului bilanţ provizoriu.

"Accidentul (...) ar fi putut fi evitat cu uşurinţă dacă exploatatorii şi-ar fi respectat obligaţiile", a declarat Andreas Beckmann, care conduce programul WWF pentru Dunăre, citat în comunicat. "Această neglijenţă şi lipsa măsurilor de securitate sunt la originea celei mai mari catastrofe ecologice din Ungaria", a subliniat el.

Aceste fotografii, care reprezintă o "probă" a stării precare a rezervorului şi care au fost publicate pe site-ul http://www.wwf.at/de/menu45/subartikel1617/, "vor fi examinate imediat", consideră WWF.

Organizaţia avertizează asupra siguranţei acestui tip de rezervoare în toată Ungaria, mai ales a celui din Almásfüzito, situat la 80 de kilometri de Budapesta, într-o zonă seismică din apropierea Dunării.

La 4 octombrie, sute de metri cubi de noroi roşu toxic s-au deversat dintr-un rezervor fisurat al uzinei din Ajka, exploatată de grupul ungar MAL, poluând o suprafaţă de 40 de kilometri pătraţi şi distrugând ecosistemul râurilor Torna şi Marcal. Acesta a ajuns sub o formă diluată în Raba, afluentul direct al Dunării, apoi chiar în marele fluviu. Potrivit experţilor ungari, s-au deversat între 600.000 şi 700.000 de metri cubi de noroi roşu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici