- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rezervorul din Ungaria prezenta scurgeri de noroi roşu încă din iunie
Rezervorul în care era stocat noroi roşu toxic şi care a cedat luni în vestul Ungariei, provocând o catastrofă ecologică, prezenta scurgeri de mai multe luni, susţine organizaţia neguvernamentală ecologistă Fondul mondial pentru protecţia naturii (WWF) sâmbătă, într-un comunicat citat de AFP.
Rezervorul din Ungaria prezenta scurgeri de noroi roşu încă din iunie (Imagine: www.wwf.at)
O fotografie realizată în iunie arată că existau deja scurgeri de noroi roşu din rezervorul uzinei de alumină din Ajka (la 160 de kilometri vest de Budapesta), precizează WWF într-un comunicat publicat pe site-ul său de Internet.
Imaginile aeriene arată, de asemenea, urme roşii în exterior, la marginea rezervorului, în apropiere de zona care a cedat la începutul săptămânii, provocând moartea a şapte persoane, potrivit ultimului bilanţ provizoriu.
"Accidentul (...) ar fi putut fi evitat cu uşurinţă dacă exploatatorii şi-ar fi respectat obligaţiile", a declarat Andreas Beckmann, care conduce programul WWF pentru Dunăre, citat în comunicat. "Această neglijenţă şi lipsa măsurilor de securitate sunt la originea celei mai mari catastrofe ecologice din Ungaria", a subliniat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Peste 100.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
Aceste fotografii, care reprezintă o "probă" a stării precare a rezervorului şi care au fost publicate pe site-ul http://www.wwf.at/de/menu45/subartikel1617/, "vor fi examinate imediat", consideră WWF.
Organizaţia avertizează asupra siguranţei acestui tip de rezervoare în toată Ungaria, mai ales a celui din Almásfüzito, situat la 80 de kilometri de Budapesta, într-o zonă seismică din apropierea Dunării.
La 4 octombrie, sute de metri cubi de noroi roşu toxic s-au deversat dintr-un rezervor fisurat al uzinei din Ajka, exploatată de grupul ungar MAL, poluând o suprafaţă de 40 de kilometri pătraţi şi distrugând ecosistemul râurilor Torna şi Marcal. Acesta a ajuns sub o formă diluată în Raba, afluentul direct al Dunării, apoi chiar în marele fluviu. Potrivit experţilor ungari, s-au deversat între 600.000 şi 700.000 de metri cubi de noroi roşu.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO