- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rezoluţia APCE "invită" la suspendarea legii privind dubla cetăţenie
Textul rezoluţiei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) invită autorităţile moldovene să suspende aplicarea dispoziţiilor Codului electoral care interzic persoanelor cu dublă cetăţenie să ocupe funcţii publice până când CEDO se va pronunţa asupra legalităţii acestora.
Rezoluţia APCE "invită" la suspendarea legii privind dubla cetăţenie (Imagine: Mediafax Foto)
"În vederea ameliorării încrederii în instituţiile democratice ale R.Moldova, Adunarea cere din nou autorităţilor moldovene să aplice pe deplin recomandările formulate în rezoluţia 1572 din 2007", se arată în rezoluţia 1666 aprobată în actuala sesiune a APCE.
APCE invită autorităţile moldovene să reia reforma legislaţiei electorale, în cooperare cu Comisia de la Veneţia, pentru a reduce pragul electoral pentru partidele politice, deschizând astfel calea pluralismului în procesul politic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Răsturnare de situaţie! PSD se retrage din negocierile de coaliţie. Ciolacu: Vom vota un guvern minoritar de dreapta
-
ChatGPT devine accesibil prin telefon şi WhatsApp
-
Wizz Air mută trei curse din Bucureşti pe Aeroportul Băneasa din 2025
Rezoluţia APCE recomandă de asemenea revizuirea imediată a listelor electorale, dar şi crearea de mecanisme şi proceduri care să permită numeroşilor cetăţeni moldoveni care locuiesc în străinătate să-şi exercite efectiv dreptul la vot.
De asemenea, rezoluţia APCE invită autorităţile moldovene să suspende aplicarea dispoziţiilor codului electoral referitoare la interdicţia impusă persoanelor cu mai multe naţionalităţi de a exercita funcţii publice la nivel înalt, până când Marea Cameră a Curţii Europene a Drepturilor Omului va face publică decizia sa în cazul Tănase şi Chirtoacă împotriva R.Moldova.
Textul rezoluţiei este publicat pe site-ul CoE cu menţiunea "variantă provizorie".
Introducerea termenului "invită", în loc de "cere", dar şi trimiterea făcută la suspendarea dispoziţiilor legislative referitoare la dubla cetăţenie nu se regăsesc în proiectul de rezoluţie supus iniţial dezbaterii, miercuri, în APCE.
Deputatul PSD Adrian Năsate, care a luat parte la dezbaterea din APCE, unde a susţinut opt dintre cele 16 amendamente propuse de România la rezoluţia privind funcţionarea instituţiilor democratice din R.Moldova, a declarat, pentru MEDIAFAX, că una dintre cele mai importante realizări ale dezbaterii de miercuri din APCE este faptul că s-a obţinut suspendarea legii care interzice înalţilor funcţionari publici moldoveni să aibă dublă cetăţenie, în urma unui amendament depus de partea română.
"Un mare câştig îl reprezintă faptul că am reuşit să impunem un amendament care să suspende aplicarea unei legi privind implicaţiile unei cetăţenii multiple în ceea ce priveşte statutul înalţilor funcţionari din Moldova", a spus Năstase.
"Codul electoral a fost modificat înainte de alegeri în aşa fel încât cei care aveau şi cetăţenie română, spre exemplu, puteau să candideze, dar dacă deveneau deputaţi trebuiau să aleagă, fie să renunţe la cetăţenia română sau să renunţe la calitatea de deputat. Această lege a fost atacată la CEDO, care le-a dat dreptate celor care au atacat-o şi a considerat că de vină este Republica Moldova, dar Guvernul de la Chişinău a făcut recurs care se află în faza de judecată la Marea Cameră de la Strasbourg", a explicat el.
"În aceste condiţii, noi am cerut şi practic am reuşit să se suspende aplicarea legii până la momentul pronunţării Marii Camere, ceea ce este foarte important", a mai spus Năstase.
Pe de altă parte, în textul rezoluţiei se menţionează că APCE condamnă cu fermitate actele de violenţă.
"APCE deplânge faptul că protestele paşnice din faţa sediilor Preşedinţiei şi Parlamentului, începute la 6 aprilie 2009, cu precădere la iniţiativa tinerilor care nu au acceptat rezultatele alegerilor, au degenerat la 7 aprilie 2009 într-un atac violent şi în devastarea sediilor Parlamentului şi Preşedinţiei, precum şi distrugerea unor clădiri publice. Dreptul de a demonstra este esenţial într-o democraţie. Este de asemenea de datoria unui Guvern şi a autorităţilor vizate să asigure dreptul cetăţenilor la securitate atunci când ordinea publică este perturbată. Este întotdeauna dificilă reconcilierea respectului pentru aceste drepturi reciproce. Dar nu există niciun drept care să permită distrugerea şi arderea clădirilor publice punând astfel în pericol viaţa celor aflaţi în interiorul lor. În consecinţă, APCE condamnă cu fermitate asemenea acte de violenţă, care nu trebuie niciodată folosite într-o societate democratică drept un instrument de exprimare a opiniilor politice", se arată în punctul patru al rezoluţiei, rămas identic cu cel din varianta de proiect.
"APCE este îngrijorată în mod foarte serios de îndeplinirea parţială de către autorităţile moldovene a recomandărilor anterioare referitoare la îmbunătăţirea procesului electoral şi consolidarea instituţiilor democratice ale statului înainte de alegerile de la 5 aprilie 2009", se mai arată în rezoluţie.
Adrian Năstase a mai spus că, iniţial, raportul era mai dur la adresa Guvernului moldovean, comparativ cu proiectul de rezoluţie.
"Până la urmă, textul final al rezoluţiei este, din păcate, mult mai slab decât elementele conţinute în raport, care sunt mult mai critice", a spus el, adăugând că problema va fi revăzută la sesiunea din iunie a APCE.
Adrian Năstase a precizat că la această rezoluţie au fost depuse 59 de amendamente, dintre care 16 au fost avansate de către delegaţia română.
În final, potrivit lui Năstase, a fost aprobată rezoluţia cu circa 40 de voturi "pentru" şi doar şase "împotrivă", în sală fiind destul de puţini parlamentari, mai ales după plecarea din sală a premierului spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero. Năstase a ţinut să sublinieze "comportamentul exemplar" al întregii delegaţii a României în dezbaterea de miercuri, parlamentarii dând dovadă de multă unitate.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO