- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rezultat şoc în Olanda. Partidul antiislamic ce vrea scoaterea Olandei din UE ar fi câştigat alegerile
Euroscepticul Geert Wilders şi partidul său radical ar fi câştigat alegerile din Olanda. Rezultatul este considerat de presa din întreaga Europa ca fiind unul şocant.
Rezultat şoc în Olanda. Partidul antiislamic ce vrea scoaterea Olandei din UE ar fi câştigat alegerile
Într-un rezultat care va uimi politica europeană, Partidul Libertate ar urma să câştige aproximativ 35 din cele 150 de locuri în Parlamentul din Ţările de Jos - mai mult decât dublu faţă de numărul obţinut la alegerile din 2021, potrivit unui prim sondaj la ieşirea de la urne.
Alianţa de stânga a lui Frans Timmermans s-a clasat pe locul al doilea, câştigând 26 de locuri. Partidul cunoscutului premier olandez Mark Rutte ar urma să obţină 23 de locuri, o pierdere de 11 locuri faţă de alegerile din 2021, potrivit sondajului la ieşirea de la urne realizat de Ipsos pentru postul naţional de televiziune NOS.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
O victorie a lui Wilders ar putea duce la o schimbăre dramatică de direcţie în Olanda, după cele patru guverne moderate ale lui Rutte. Întrebarea care se pune acum, totuşi, este dacă alte partide se vor alătura lui Wilders pentru a forma un guvern de coaliţie, având în vedere că, deşi a câştigat alegerile, nu va avea o majoritate generală în Parlament, relatează Politico.
În ultimii 10 ani, liderii principalelor partide au refuzat să colaboreze cu Wilders şi partidul său. Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, el a semnalat că doreşte să facă parte dintr-o coaliţie după aceste alegeri. El a declarat că opiniile sale radicale cu privire la islam trec în plan secund, deoarece "există priorităţi mai importante" de care trebuie să se ocupe după alegeri.
Cu toate acestea, retorica sa anti-islamică face încă parte din programul de guvernare. Partidul vrea să interzică moscheile şi Coranul şi să interzică folosirea vălului islamic în clădirile guvernamentale. Wilders este, de asemenea, un eurosceptic cerând un referendum privind ieşirea din UE.
Yeşilgöz a declarat marţi că exclude susţinerea lui Wilders ca prim-ministru dacă acesta ar câştiga cel mai mare număr de voturi. Iar Omtzigt a exclus în totalitate posibilitatea de a-şi uni forţele cu Wilders, spunând că politicile sale anti-islamice sunt contrare libertăţilor de exprimare şi de religie care sunt consacrate în constituţia olandeză. Timmermans s-a opus, de asemenea, ferm susţinerii lui Wilders.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36