Rezultat şoc în Olanda. Partidul antiislamic ce vrea scoaterea Olandei din UE ar fi câştigat alegerile

Publicat: 22 11. 2023, 22:40
Actualizat: 22 11. 2023, 23:00

Într-un rezultat care va uimi politica europeană, Partidul Libertate ar urma să câştige aproximativ 35 din cele 150 de locuri în Parlamentul din Ţările de Jos – mai mult decât dublu faţă de numărul obţinut la alegerile din 2021, potrivit unui prim sondaj la ieşirea de la urne.

Alianţa de stânga a lui Frans Timmermans s-a clasat pe locul al doilea, câştigând 26 de locuri. Partidul cunoscutului premier olandez Mark Rutte ar urma să obţină  23 de locuri, o pierdere de 11 locuri faţă de alegerile din 2021, potrivit sondajului la ieşirea de la urne realizat de Ipsos pentru postul naţional de televiziune NOS.

O victorie a lui Wilders ar putea duce la o schimbăre dramatică de direcţie în Olanda, după cele patru guverne moderate ale lui Rutte. Întrebarea care se pune acum, totuşi, este dacă alte partide se vor alătura lui Wilders pentru a forma un guvern de coaliţie, având în vedere că, deşi a câştigat alegerile, nu va avea o majoritate generală în Parlament, relatează Politico.

În ultimii 10 ani, liderii principalelor partide au refuzat să colaboreze cu Wilders şi partidul său. Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, el a semnalat că doreşte să facă parte dintr-o coaliţie după aceste alegeri. El a declarat că opiniile sale radicale cu privire la islam trec în plan secund, deoarece „există priorităţi mai importante” de care trebuie să se ocupe după alegeri.

Cu toate acestea, retorica sa anti-islamică face încă parte din programul de guvernare. Partidul vrea să interzică moscheile şi Coranul şi să interzică folosirea vălului islamic în clădirile guvernamentale. Wilders este, de asemenea, un eurosceptic cerând un referendum privind ieşirea din UE.

Yeşilgöz a declarat marţi că exclude susţinerea lui Wilders ca prim-ministru dacă acesta ar câştiga cel mai mare număr de voturi. Iar Omtzigt a exclus în totalitate posibilitatea de a-şi uni forţele cu Wilders, spunând că politicile sale anti-islamice sunt contrare libertăţilor de exprimare şi de religie care sunt consacrate în constituţia olandeză. Timmermans s-a opus, de asemenea, ferm susţinerii lui Wilders.