"Fiecare cetăţean pierde în medie opt luni din speranţa de viaţă din cauza anumitor particule din aer. În regiunile mai poluate, speranţa de viaţă este redusă cu 36 de luni", a declarat Barbara Helfferich, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru Mediu Stavros Dimas.
"Transporturile sunt principala sursă de poluare a aerului, în special în zonele urbane", a spus Helfferich.
Noua legislaţie obligă statele membre să reducă expunerea la particule cu 20 la sută până în 2020 faţă de nivelul din 2010, inclusiv particulele emise de motoarele autobuzelor şi camioanelor în zonele urbane.
Particulele cele mai fine – PM2,5 – pătrund profund în aparatul respirator. Ele rezultă din arderea incompletă a combustibililor fosilizaţi utilizaţi în transporturi, în siderurgie, în incineratoarele de deşeuri şi în centralele termice.
Nivelul expunerii la particulele PM2,5 trebuie să scadă sub 20 de micrograme/m3 în zonele urbane în perioada 2010 – 2015 şi sub 25 micrograme/m3 în celelalte zone.
Comisia Europeană recunoaşte că obiectivul este ambiţios, deoarece 25 din cele 27 de state membre deja întâmpină dificultăţi în respectarea normelor pentru reducerea particulelor mai mari – PM10, de genul dioxidului de azot şi benzenului.