Rezultatele primului tur al prezidenţialelor poloneze lasă deschisă problema victoriei finale

Rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale în Polonia, care îl plasează în frunte pe liberalul Bronislaw Komorowski în faţa conservatorului Jaroslaw Kaczynski, lasă deschisă problema victoriei finale, comentează, luni, presa poloneză.

Urmărește
20 afișări
Imaginea articolului Rezultatele primului tur al prezidenţialelor poloneze lasă deschisă problema victoriei finale

Bronislaw Komorowski obţine 41,22 la sută la prezidenţialele din Polonia - rezultate parţiale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit rezultatelor parţiale, preşedintele interimar Bronislaw Komorowski, în vârstă de 58 de ani, din cadrul Partidului proeuropean Platforma Civică (PO), a obţinut 41,22 la sută din voturi, faţă de 36,74 la sută obţinute de Kaczynski, în vârstă de 61 de ani, lider al partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) şi fratele geamăn al şefului statului, decedat în aprilie.

"Diferenţa este de doar cinci la sută", titrează, pe prima pagină, cotidianul de dreapta Dziennik Gazeta Prawna. "Rezultatul alegerilor rămâne necunoscut", adaugă ziarul.

Cotidianul Polska The Times aminteşte că la alegerile prezidenţiale din 2005, candidatul liberal Donald Tusk, actualul şef al Guvernului, l-a devansat pe Lech Kaczynski, fratele lui Jaroslaw, cu 36,33 la sută, faţă de 33,1 la sută din voturi obţinute de contracandidatul său, înainte de a pierde în cel de-al doilea tur de scrutin.

Ziarele subliniază rezultatul pozitiv surprinzător al candidatului de stânga Grzegorz Napieralski (13,7 la sută). El nu a făcut nici o recomandare susţinătorilor săi privind candidatul pentru care ar trebui să opteze în cel de-al doilea tur de scrutin.

"Este un vot al opoziţiei faţă de conservatorismul celor doi adversari principali. Lui Napieralski nu i-a fost frică să critice Biserica", remarcă Gazeta Wyborcza (centru-stânga).

Potrivit Polska The Times, Napieralski şi-ar putea condiţiona sprijinul faţă de unul dintre cei doi candidaţi de îndeplinirea mai multor condiţii dificil de acceptat, cum ar fi finanţarea de către stat a fecundării in vitro sau adoptarea de Polonia a Cartei Europene a Drepturilor Fundamentale.

În 2007, Polonia a obţinut, ca şi Marea Britanie, o derogare care i-a permis să excludă Carta din Tratatul de la Lisabona, sub presiunea partidului conservator al fraţilor Kaczynski, care ameninţa să respingă în bloc ratificarea Tratatului.

"Având în vedere poziţiile prezentate (de cei doi candidaţi), un acord este mai probabil cu Komorowski", apreciază Polska The Times.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici