- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Risc de alunecări de teren şi stres, în timpul ridicării la suprafaţă a minerilor blocaţi în Chile
Ascensiunea pe o distanţă de 622 de metri către suprafaţă va reprezenta faza cea mai delicată a operaţiunilor de salvare a minerilor din mina San Jose, existând riscul unor alunecări de teren sau accese de stres, într-o nacelă foarte îngustă ridicată de-a lungul puţului de salvare.
Risc de alunecări de teren şi stres, în timpul ridicării la suprafaţă a minerilor blocaţi în Chile (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Întotodeauna există riscuri de transportare în plan vertical a unor persoane", a declarat inginerul Andres Sougarret.
"Ele ţin de transportul de persoane în general, de căderea de roci sau de detaşarea vreunei părţi a nacelei", a precizat el. "Dar vom avea mijloacele să-i deblocăm", a adăugat inginerul.
"Există riscul ca unele roci să se desprindă (...), blocând avansarea nacelei" cu un diametru de doar 53 de centimetri, într-un puţ cu diametrul între 66 şi 70 de centimetri, subliniază Omar Gallardo, inginer în mine din cadrul Universităţii din Santiago.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
"Îmbrăcarea primilor (50 de) metri ai puţului (cu tuburi de oţel) a redus acest risc. Roca goală pare dură, dar este important ca nacela să fie testată", a subliniat el.
Testele reale de "deplasare" cu o nacelă goală au fost încununate cu succes, a dat asigurări, luni, ministrul Minelor.
Trasă cu macaraua, "Phenix" ("renaşterea" minerilor), numele dat nacelei metalice lungă de patru metri şi cu o greutate de 450 de kilograme, va parcurge cei 622 de metri în aproximativ 15 minute, cu o viteză ceva mai mică decât un ascensor "vechi", potrivit calculelor presei.
Incluzând timpul de pregătire pentru fiecare călătorie, autorităţile apreciază că va fi nevoie de aproximativ o oră pentru fiecare miner. Operaţiunea va putea fi încheiată în una-două zile.
În cazul apariţiei unei probleme, minerul va putea detaşa habitaclul nacelei şi efectua o coborâre lentă, cu ajutorul roţilor amplasate în părţi.
Cotodianul El Mercurio a publicat, pe o pagină dublă, cercuri cu dimensiunea reală a puţului şi a nacelei, al cărei diametru este mai mic decât lungimea braţului unei persoane adulte, lucru care oferă o idee foarte clară despre spaţiul de izolare.
Stresul este, de altfel, una dintre preocupările salvatorilor. Echipa medicală i-a supus pe cei 33 de mineri la exerciţii "simulând stresul psihologic" cu care s-ar putea confrunta în timpul ascensiunii.
Fiecare miner va purta un "bio-ham", ca al unui cosmonaut, prevăzut cu electrozi care vor monitoriza în permanenţă frecvenţa cardiacă, respiratorie, ventilarea, consumul de oxigen, temperatura.
În timpul testelor, "reacţia cardiacă şi respiratorie a minerilor a fost perfectă, lucru care sugerează că nu ar trebui să existe vreo problemă previzibilă în timpul ascensiunii", a declarat Jean Romagnoli, medicul sportiv al echipei de monitorizare.
Însă, nimeni nu este la adăpost de un eventual atac de panică.
"Acest lucru este posibil, deoarece urcă într-un modul care se deplasează contra unei roci dure, cu o traiectorie supusă unor zdruncinături, condensării şi unei călduri de 30 de grade", a apreciat ministrul Sănătăţii, Jaime Manalich.
De asemenea, salvatorii îi vor ţine pe mineri ocupaţi, a declarat Romagnoli, comunicându-le prin radio datele biometrice, pe care le vor vedea pe un mic monitor.
"Acest lucru îndeplineşte un dublu obiectiv: obţinerea de date în timp real şi, concomitent, ţinerea minerului concentrat asupra unei sarcini simple, pentru ca drumul să pară mai scurt şi ca anxietatea să fie diminuată", a adăugat el.
"Este cam la fel ca în cazul copiilor, atunci când le pui un DVD în maşină, pentru a-i determina să nu mai întrebe «mai este mult?»", a adăugat ministrul.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.