Risc de conflict în UE: Proiectul de renunţare la deciziile consensuale poate genera disensiuni puternice între Marea Britanie şi alte state

Publicat: 19 09. 2012, 17:54
Actualizat: 17 11. 2021, 10:13

Guvernul britanic a avertizat că va face totul pentru a menţine dreptul de a refuza să semneze politicile cu care nu este de acord, scrie ziarul The Independent, în ediţia online. În plus, există indicii că această problemă intervine într-un moment prielnic pentru premierul David Cameron, care încearcă să îşi sporească popularitatea.

Un proiect propus de un grup de miniştri europeni de Externe propune înlocuirea actualului sistem al consensului cu unul în care majoritatea voturilor va fi suficientă în materie de politică externă.

Iniţiativa este susţinută de un grup de 11 state europene. Proiectul prevede alegerea directă a preşedintelui Comisiei Europene şi îmbinarea atribuţiilor deţinute în prezent de preşedintele CE, José Manuel Barroso, şi de Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European. De asemenea, atribuţiile Înaltului reprezentant pentru Afaceri Externe ar urma să fie suplimentate.

Autorii iniţiativei sunt Grupul pentru Viitorul Europei – Germania, Franţa, Italia, Spania şi Polonia, iar susţinătorii Olanda, Belgia, Danemarca, Austria, Portugalia şi Luxemburg.