Riscul producerii unui tsunami în Oceanul Indian rămâne ridicat

Riscul producerii unui tsunami la fel de violent precum cel din 2004 în Oceanul Indian este în continuare ridicat, din cauza presiunii acumulate între două plăci tectonice de-a lungul insulei Sumatra, potrivit unui aviz al experţilor publicat duminică.

Urmărește
193 afișări
Imaginea articolului Riscul producerii unui tsunami în Oceanul Indian rămâne ridicat

Riscul producerii unui tsunami în Oceanul Indian rămâne ridicat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"La 30 septembrie 2009, oraşul Padang din Indonezia a fost afectat de un cutremur de magnitudine 7,6", au precizat John McCloskey, din cadrul Universităţii din Ulster din Marea Britanie, şi colegii săi, în cadrul unei scrisori publicate într-o revistă de specialitate Nature Geoscience.

"În pofida intensităţii sale, cutremurul nu a produs ruptura faliei Sumatra şi nu a eliberat în mod semnificativ presiunea acumulată pe durata a 200 de ani pe segmentul Mentawai" în apropiere de oraşul Padang, din Indonezia, au estimat specialiştii.

În opinia lor, această porţiune a faliei, situată în zona unde placa Australiană ajunge sub placa Eurasiatică, "se pregăteşte să cedeze" şi "pericolul (producerii) unui seism cu o magnitudine mai mare de 8,5 însoţit de un tsumani este la fel de ridicat".

Geologii consideră că există riscul ca victimele unui astfel de cataclism să fie la fel de numeroase precum cele ale valului seismic din 2004 din Oceanul Indian, ce a fost provocat de un seism de magnitudine 9,3 şi care s-a soldat cu moartea a peste 220.000 de persoane, majoritatea din insula Sumatra.

Autorii susţin că oraşul Padang, cu o populaţie de 850.000 de locuitori, este cu precădere expus acestui pericol.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici