Rishi Sunak demisionează din fruntea Partidului Conservator după rezultatele slabe obţinute la alegeri. Cine i-ar putea lua locul

  • Alegerile generale din Marea Britanie din 4 iulie s-au încheiat cu victoria zdrobitoare a Partidului Laburist, care revine la putere după o guvernare conservatoare de 14 ani.
  • Laburiştii au obţinut peste 400 de locuri în Parlament, depăşind necesarul minim de 326 de locuri din totalul celor 650 şi asigurându-şi o majoritate confortabilă.
  • Sir Keir Starmer va deveni de astăzi noul prim-ministru al Marii Britanii, în timp ce Rishi Sunak şi-a anunţat atât demisia din funcţia de premier, cât şi din cea de lider al Partidului Conservator.
578 afișări
Imaginea articolului Rishi Sunak demisionează din fruntea Partidului Conservator după rezultatele slabe obţinute la alegeri. Cine i-ar putea lua locul

Rishi Sunak demisionează din fruntea Partidului Conservator după rezultatele slabe obţinute la alegeri. Cine i-ar putea lua locul

Rishi Sunak – acum fostul premier britanic – şi partidul său Conservator au obţinut o înfrângere zdrobitoare din partea Laburiştilor, care se întorc la putere după 14 ani de guvernare de dreapta. Rezultatele obţinute în seara de 4 iulie, considerate cele mai slabe din istoria formaţiunii, l-au determinat pe Rishi Sunak să demisioneze din fruntea Partidului Conservator, însă nu imediat, ci atunci când se va găsi un înlocuitor potrivit pentru a prelua atribuţiile.

În aceste condiţii, întrebarea cu privire la viitorul formaţiunii este cea legată de persoana care va lua locul lui Rishi Sunak.

Potrivit Sky News şi The Telegraph, mai multe nume de pe scena politică britanică ar avea şanse să vină în locul fostului premier britanic.

Kemi Badenoch

Badenoch, fost ministru al afacerilor, este considerată o iubită a dreptei şi i-a impresionat pe unii membri ai partidului cu abordarea sa lipsită de sens. De asemenea, ministru pentru femei şi egalitate, Kemi Badenoch este în prezent favorita pentru a deveni următorul lider al conservatorilor. S-a clasat pe locul patru în competiţia pentru succesiunea lui Boris Johnson în iulie 2022 şi a făcut aluzie la o potenţială candidatură la conducerea conservatorilor după alegeri.

Suella Braverman

Suella Braverman este fost ministru de interne şi deputat pentru Fareham şi Waterlooville. Rămâne populară în rândurile conservatorilor, în ciuda faptului că are păreri controversate cu privire la imigraţie şi lege şi ordine.

Demiterea sa în noiembrie 2023 - ca urmare a comentariilor potrivit cărora lipsa de adăpost era o „alegere de stil de viaţă" - ar fi putut afecta poziţia sa în rândul deputaţilor conservatori.

James Cleverly

Ministrul de interne în exerciţiu şi deputat pentru Braintree. După ce a fost ministru al educaţiei, ministru de externe şi acum ministru de interne, James Cleverly este una dintre cele mai experimentate perechi de mâini ale cabinetului.

El a provocat controverse anul trecut - şi a fost obligat să îşi ceară scuze - după ce a făcut o glumă despre viol, pe care a recunoscut că ar fi putut submina activitatea guvernului de a aborda problema alcoolului.

David Cameron

David Cameron a mai fost premierul Marii Britanii în trecut, în perioada 2010-2016, iar în prezent este membru al Camerei Lorzilor şi ministru de externe al ţării din 2023. Constituţia conservatorilor prevede că şeful partidului trebuie să fie parlamentar. Cu toate acestea, este extrem de puţin probabil ca acest lucru să se întâmple.

Alte nume vehiculate, care ar putea lua locul lui Rishi Sunak în fruntea Partidului Conservator, sunt:

  • Boris Johnson: fost prim-ministru;
  • Priti Patel - fost ministru de interne şi deputat pentru Witham;
  • Jeremy Hunt - cancelar demisionar şi deputat pentru Godalming şi Ash; acesta a mai încercat de două ori să câştige şefia, ajungând al doilea în faţa lui Boris Johnson în 2019.
  • Robert Jenrick - a deţinut mai multe funcţii ministeriale, inclusiv cea de secretar pentru comunităţi; a fost numit ministru al imigraţiei, dar a demisionat din cauza proiectului de lege privind Rwanda al lui Rishi Sunak;
  • Tom Tugendhat - ministrul demisionar al securităţii şi deputat pentru Tonbridge şi Malling; este acum al doilea favorit al caselor de pariuri;
  • Nigel Farage - lider al partidului Reform UK;
  • Penny Mordaunt - a ocupat locul al treilea în concursul pentru conducerea partidului din 2022 şi a reprezentat conservatorii în două dezbateri TV recente;
  • Steve Baker – a prezidat Grupul de cercetare europeană (ERG) al deputaţilor Brexiteer de două ori în timpul perioadei premergătoare ieşirii oficiale a Marii Britanii din UE în 2020.

Laburiştii au câştigat alegerile generale din Marea Britanie, obţinând peste 400 de locuri în noul Parlament. Astfel, ei se întorc la guvernare după ce puterea a fost deţinută de Conservatori în ultimii 14 ani. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici