- Home
- Externe
- WASHINGTON, (30.08.2011, 09:48)
- Iuliana Enache ,
Risipă de 30 de miliarde de dolari a Pentagonului în Irak şi Afganistan
O gestionare hazardată a contractelor încheiate de Pentagon în cadrul conflictelor din Irak şi Afganistan cu firme de securitate privată, de exemplu, a determinat o risipă de 30 de miliarde de dolari, afirmă o comisie de anchetă a Congresului american.
Urmărește
740 afișări
Risipă de 30 de miliarde de dolari a Pentagonului în Irak şi Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
În plus, aceste erori de gestiune au subminat imaginea Statelor Unite în străinătate şi au încurajat corupţia în cele două ţări, arată comisia pentru contracte pe timp de război, din care fac parte atât republicani, cât şi democraţi, care va preda un raport pe această temă, miercuri, Congresului.
"Zeci de miliarde de dolari din banii contribuabililor au fost risipiţi din cauza unei lipse de planificare, cereri imprecise şi fluctuante, concurenţă inadaptată, criterii insuficiente de control şi supraveghere", arată cei doi copreşedinţi ai comisiei, Christopher Shays şi Michael Thibault, într-un articol publicat duminică de Washington Post.
Cei doi oficiali evocă, de asemenea, probleme de coordonare între numeroasele agenţii guvernamentale americane, dar şi comportamentul incorect sau neglijenţa angajaţilor federali în calitate de contractanţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertizări meteo de ceaţă în sud-estul României şi de vânt puternic în nord-vest
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Spaţiul Schengen s-ar putea extinde din nou. Ce ţară europeană ar putea adera până la sfârşitul anului 2025
"Guvernul şi contractanţii trebuie să facă mai multe", spun ei.
Armata americană s-a sprijint enorm pe contractanţi terţi, în special companii de securitate private, în ultimul deceniu.
"Statele Unite depind prea mult de contractanţi", apreciază Shays şi Thibault, avertizând că 30 de alte miliarde de dolari, chiar mai mult, ar putea fi risipite dacă guvernele afgan şi irakian "nu vor fi capabile sau nu vor vrea să susţină proiectele finanţate din fonduri americane după încheierea intervenţiilor noastre".
"Suntem conştienţi de unele carenţe", a comentat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, colonelul Dave Lapan. "Am lucrat mult în ultimii ani pentru a corecta aceste probleme cu care ne confruntăm".
Printre exemplele citate de comisie figurează o închisoare de 40 de milioane de dolari în Irak, pe care Guvernul de la Bagdad "nu a vrut-o şi care nu a fost terminată".
În Afganistan, Statele Unite au cheltuit 300 de milioane de dolari pentru o centrală electrică pe care Kabulul nu are mijloacele să o facă să funcţioneze.
Raportul comisiei observă că aceste practici nu au încetat să crească în ultimii ani, în pofida promisiunilor preşedintelui Barack Obama, în timpul campaniei sale pentru Casa Albă în 2008, de a limita recursul la contractanţi.
După ce a fost ales, Obama a pledat pentru mai multă concurenţă în cazul licitaţiilor, dar raportul remarcă faptul că numărul contractelor atribuite fără licitaţie a crescut.
Pentagonul a replicat că efortul de război solicită adeseori flexibilitate. "Sunt cazuri numeroase în care (...) un proces lung de licitaţie nu serveşte nevoilor combatanţilor", a declarat colonelul Lapan.
Citește pe alephnews.ro: Zuckerberg și Musk sunt nemulțumiți de legislațiile UE privind social media. De ce speră Meta și X că Trump le va aduce mai mulți bani
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Biden critică decizia lui Zuckerberg de a renunța la fact-checking: „Mișcarea Meta este foarte rușinoasă”. Ce spune compania
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vine iarna în România! Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe