În lipsa unui sistem public de distribuţie a alimentelor în economia planificată de stat, familiile depind de pieţele negre şi de trocuri pentru a se hrăni, potrivit unui studiu naţional efectuat de Organizaţia pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO) şi Programul Alimentar Mondial (PAM), publicat joi seara.
„În pofida unei ameliorări continue a producţiei agricole, sistemul alimentar rămâne foarte vulnerabil la şocuri şi la penurii”, anunţă Kisan Gunjal, economist la FAO.
Producţia alimentară totală a Coreei de Nord este estimată la 5,03 milioane de tone pentru 2013, adică o creştere cu 5% în raport cu anul precedent.
Dar consumul alimentar, care reprezintă 84%, este considerat „limitat” sau „sărac”.
Ratele malnutriţiei în rândul copiilor s-au diminuat în cursul deceniului trecut, dar prevalenţa unor întârzieri de creştere rămâne „alarmantă” şi lipsa micronutrienţilor este foarte îngrijorătoare, notează studiul.
Ameliorarea situaţiei alimentare din ţară se datorează probabil pieţei negre a alimentelor, unde familiile vând, cumpără sau schimbă produse cultivate în propriile grădini.
Aceste pieţe sunt tacit autorizate, după ce o perioadă de timp au fost interzise.
Penuria de alimente este cronică în Coreea de Nord, din cauza gestiunii ineficiente efectuate de dinastia comunistă Kim, aflată la putere încă din perioada de după al Doilea Război Mondial. În plus, situaţia este agravată de inundaţii şi perioade de secetă, într-o ţară care consacră cea mai mare parte a bugetului său sărac armatei şi programului nuclear.
O foamete a provocat moartea a sute de mii de persoane la mijlocul anilor ’90.
Peste 70% dintre familii depind de sistemul public de distribuţie a cerealelor de bază, dar sistemul de funcţionare este foarte prost, potrivit celor două agenţii ale ONU.
Având în vedere faptul că Phenianul intenţionează să importe 300.000 de tone de cereale în acest an, ele estimează la 40.000 de tone lipsurile care necesită acoperire, „fie prin intermediul unor achiziţii suplimentare ale Guvernului, fie prin intermediul unui sprijin internaţional, pentru a evita creşterea malnutriţiei”.