Robert F. Kennedy Jr. a anunţat că renunţă la candidatură şi îl va susţine pe Donald Trump

Candidatul independent la preşedinţie Robert F. Kennedy Jr. a renunţat vineri la campanie şi a anunţat că îl susţine pe republicanul Donald Trump, punând capăt unei candidaturi pe care a început-o ca democrat tranzacţionând unul dintre cele mai cunoscute nume din politica americană.

Urmărește
556 afișări
Imaginea articolului Robert F. Kennedy Jr. a anunţat că renunţă la candidatură şi îl va susţine pe Donald Trump

Robert F. Kennedy Jr. a anunţat că renunţă la candidatură şi îl va susţine pe Donald Trump

La câteva ore după anunţarea susţinerii într-o conferinţă de presă, Kennedy i s-a alăturat lui Trump la un eveniment de campanie în Arizona, unde mulţimea l-a aclamat puternic pe independent, scrie Reuters.

„Candidatura sa a inspirat milioane şi milioane de americani, a ridicat probleme critice care au fost prea mult timp ignorate în această ţară”, a spus Trump despre Kennedy.

Strategii au declarat că nu este clar dacă sprijinul lui Kennedy îl va ajuta pe Trump, care se află într-o competiţie strânsă cu vicepreşedintele democrat Kamala Harris, înainte de alegerile din 5 noiembrie.

Kennedy, în vârstă de 70 de ani, a declarat anterior, în cadrul unei conferinţe de presă, că s-a întâlnit de mai multe ori cu Trump şi cu consilierii săi şi a aflat că au căzut de acord asupra unor probleme precum securitatea frontierelor, libertatea de exprimare şi încetarea războaielor.

„Există încă multe probleme şi abordări asupra cărora continuăm să avem diferenţe foarte serioase. Dar suntem aliniaţi cu privire la alte probleme-cheie”, a declarat el reporterilor.

El a reiterat o mare parte din acestea atunci când i s-a alăturat lui Trump la mitingul din Arizona şi a repetat poziţiile cu privire la problemele sale principale de combatere a bolilor cronice şi de eliminare a substanţelor chimice periculoase din mediul înconjurător şi din aprovizionarea cu alimente.

Cu Kennedy pe scenă, fostul preşedinte a spus că, dacă va recâştiga Casa Albă, va crea o comisie prezidenţială privind tentativele de asasinat şi va face publice dosarele legate de asasinarea preşedintelui John F. Kennedy în 1963.

Robert Kennedy, cunoscut sub iniţialele RFK Jr. a declarat că îşi va retrage numele de pe buletinele de vot din 10 state de luptă care ar putea determina rezultatul alegerilor şi va rămâne candidat în alte state.

Avocat de mediu, activist anti-vaccin şi fiu şi nepot a doi titani ai politicii democrate care au fost asasinaţi în timpul turbulenţelor din anii 1960, Kennedy a intrat în cursă în aprilie 2023 ca adversar al preşedintelui Joe Biden pentru nominalizarea democrată.

În timp ce unii alegători erau dezamăgiţi atât de Biden, în vârstă, cât şi de Trump, în dificultate juridică, interesul pentru Kennedy a crescut vertiginos. Ulterior, acesta a decis să candideze ca independent, iar un sondaj Reuters/Ipsos din noiembrie 2023 îl arăta pe Kennedy cu un sprijin de 20% într-o cursă în trei cu Biden şi Trump.

În timpul Super Bowl-ului din februarie 2024, a difuzat un anunţ publicitar foarte mediatizat care îl invoca pe tatăl său, senatorul american Robert F. Kennedy, şi pe unchiul său, preşedintele Kennedy, şi care a stârnit indignarea unei mari părţi a familiei sale.

Sora sa Kerry Kennedy a declarat vineri că decizia sa de a-l susţine pe Trump a trădat valorile familiei. „Este un final trist pentru o poveste tristă”, a spus ea pe social media.

Pentru o vreme, atât campania lui Biden, cât şi cea a lui Trump au dat semne că erau îngrijorate că Kennedy ar putea atrage suficient sprijin pentru a schimba rezultatul alegerilor.

Dar, pe măsură ce cursa s-a schimbat rapid în ultimele două luni - Trump supravieţuind unei tentative de asasinat, iar Biden, în vârstă de 81 de ani, cedând presiunilor din partea propriului partid şi trecând torţa campaniei lui Harris - interesul alegătorilor pentru Kennedy a scăzut.

Un sondaj Ipsos din această lună a arătat că sprijinul său naţional a scăzut la 4%, un număr mic, dar care ar putea fi semnificativ într-o cursă strânsă, cum ar fi actuala confruntare Trump-Harris.
Democraţii au ridicat din umeri anunţul de vineri.

„Donald Trump nu primeşte o susţinere care îl va ajuta să construiască sprijin, ci moşteneşte bagajul unui candidat marginal care a eşuat. Bine că a scăpat”, a declarat Mary Beth Cahill, consilier principal al Comitetului Naţional Democrat.

Profesorul de ştiinţe politice de la Universitatea Drexel, William Rosenberg, a declarat că este puţin probabil ca această mişcare să aibă un impact asupra cursei, având în vedere numărul scăzut al lui Kennedy în sondaje.

Tony Fabrizio, specialist în sondaje de opinie pentru Trump, a susţinut că mai mulţi dintre susţinătorii lui Kennedy îl vor susţine pe Trump decât pe Harris în statele de luptă. „Aceasta este o veste bună pentru preşedintele Trump şi campania sa”, a scris el.

În schimbul susţinerii lui Trump, Kennedy spera la un loc de muncă într-o eventuală administraţie Trump, a declarat miercuri pentru Reuters un super PAC care îl susţine pe Kennedy.

Kennedy s-a prezentat ca un outsider politic. El a declarat pentru Reuters într-un interviu din martie că, dacă va fi ales preşedinte, va abroga multe prevederi ale Legii privind reducerea inflaţiei, semnată de Biden, şi va încerca să închidă graniţa de sud pentru imigranţii care intră ilegal în SUA. De asemenea, el a oferit un sprijin ferm Israelului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
kennedy jr,
trump,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici